1-sivu

www.marilindgren.fi


Mari Lindgren s. Pääläinen
etunimi.sukunimi@lemonleaves.fi

- syntynyt Helsingissä -44

- muuttanut Espooseen -68

- eläkkeelle 1.1.2009

- kolme lasta

- seitsemän lastenlasta

- puoliso kuollut hoitokodissa ke 18.5.2011




Tiistai 17.3.09. Edelleen mukavan harmaa kevätpäivä
Hoitokodissa oli tänään rauhallinen tunnelma. Gunnar oli salissa ja hänen huoneessaan oli sillä aikaa naapuri, joten huone ainakin oli tehokkaasti käytössä. Gunnar oli ehkä aiempaa pirteämpi, mutta kävely salista omaan huoneeseen oli loppupeleissä iso suoritus ja nippa nappa hän pääsi omaan sänkyyn kaatumatta, näin minusta näytti. Reipasta mieltä tarvitaan meiltä molemmilta. Gunnar sanoo lähes kaiken aikaa en tiedä ja se ahdistaa minua tavattomasti. Tuntuu vähän samalta kuin hyvin sairas lapsi kysyisi miksi ja sen kysymyksen edessä on aivan neuvoton. Tälläkin kerralla tein kaikkea tavanomaista, pyyhin lattian, luin aloittamaani kirjaa, lauloin. Lauluiksi sattui tänään, virsien ohessa, kaikenlaisia Isontalon Antti ja Rannanjärvi -lauluja, jotka ilahduttivat Gunnaria. Uutuutena luin vanhasta Seurasta vitsejä, jotka naurattivat meitä molempia, minua niin, että oli aivan vedet silmissä. En ole aikaisemmin osannut ottaa vitsejä ohjelmaan, mutta nyt otan.
tietulleja rakenteilla

Maanantai 16.3.09. Mukavan harmaa kevätpäivä.

Gunnarilla on kohonnut verenpaine ja tilannetta seurataan mittaamalla paine joka 3. päivä. Lääkäri tulee vasta kuun lopussa ja siihen asti on tarkoitus odottaa ja katsoa. Minua huolestuttaa ja olen ilmaissut huoleni sähköpostitse omalle hoitajalle. Toivon, että asiasta neuvotellaan lääkärin kanssa pikimmiten, mutta hoitokodilla on omat tapansa kuin myös tietoisuus vastuustaan, joten omaisille jää oman mielen rauhoittaminen ja tilanteeseen luottaminen.

 

Danielan kanssa iltahetki nukkumaanmenoineen onnistui ja varmasti molemmilla oli yhteisestä illasta hyvä mieli.

 

Ostin eilen kirpputorilta 6 klaffituolia kympillä. Tervetuloa kesä ja yhteiset ruokailuhetket! Nyt on millä istua. Ovat vain hieman siivottomassa kunnossa ja nyt odotan sopivan aurinkoista päivää kunnostuspäiväksi.

 

Tietulli taisi olla viime viikolla uutisaiheena. Bangkokissa oli siellä täällä matkamme varrella ”tulliasemia”, jollaisen rakennusvaiheesta kuva vieressä..

 

Lauantai 14.3.09. Kaunis, aurinkoinen kevätpäivä.

Teen lähtöä hoitokotiin, jossa ajattelen olevani muutaman tunnin. Illalla on harvinainen tapaaminen, olen iltaseuralaisena Danielalle ja laitan hänet myös nukkumaan. Nähtäväksi jää miten siinä onnistumme.

 

Hoitokodin puolisoryhmä kokoontui viikolla. Ajatustenvaihdon jälkeen on jonkinasteisesti uudistunut olo ja pääsen kappaleen matkaa eteenpäin kohti helpottuneempaa tilaa, pois yksin olemisen/yksinjäämisen ahdistavasta puristuksesta. Pohdinnat eivät kuitenkaan tunnu loppuvan. Aika ajoin mietin olisiko mahdollista uudistua niin, että ei miettisi kaiken aikaa "syntyjä syviä". Ennen matkaa siivosin vaatehuoneen ja löysin unohtuneen "antamislaatikon", jossa olikin yllättäen muutamia käyttökelpoisia vaatekappaleita ja kirja, jonka olin jo heti saatuani ajatellut laittaa kiertoon. Kirjan nimi Käsillä parantaminen tuntui vieraalta ja etäännyttävältä. Päätin ottaa kirjan matkalukemiseksi ja jättää luettuani hotellin "kirjastoon". Kirja osoittautui kuitenkin nimeänsä paremmaksi ja niinpä toinkin sen takaisin. Siinä on mm. niitä tavallisia neuvoja rentoutumisesta, meditaatiosta ja hengityksestä, mutta jotenkin sillä tavalla esitettyinä, että kiinnostus kokeilemiseen heräsi. Mielen tyhjentäminen saattaisi olla yksi väylä uudistumisen tiellä. Sitähän ei tiedä ennen kuin kokeilee.

To 12.3.2009. Tämäkään kevättalvi ei poikkea säiden vaihteluiden puolesta edeltäjistään, mutta siinä missä säät ovat arvaamattomia linnut ovat vakaampia. Lokki, tuo taivaan kaunis kaartelija ja ihana ääntelijä, on taas kertomassa uuden kesän tulosta. Lokkien paluu ja ääntely korkealla taivaankannella on aina yhtä tervetullutta ja ihanaa kuultavaa. Mutta pihalinnut ovat olleet kovin näkymättömissä kuluneen viikon aikana.

Matkalla siis tuli oltua ja kokonaisuutena kaikki sujui erinomaisen hyvin. Oma huono kuntoni vain pääsi yllättämään. Olin pakannut lainasauvat matkalaukkuun ja niillä kävelin Hua Hinissä aamuisin rantaviivaa n. viikon ajan, kunnes totesin, että jos jatkan en kohta pääse lainkaan kävelemään. Kiputiloihin saattoi vaikuttaa myös minulle sopimattoman kova sänky ja turistikävely, jota harrastimme ahkerasti päivittäin. Oma lukunsa oli ennen Itsenäisyyspäivää alkanut flunssa, mikä pysyi sitkeästi mukana kuvioissa ja verotti (ja verottaa yhä) voimavaroja. Päivät kuluivat esim. seuraavasti: 7.30-8.30 rantaviivakävely, pari kertaa mereen uimaan eri kohdissa rantaviivaa ja suihkuun, 9.00-10.00 aamiainen, piipahdus leikkihuoneessa ja netissä, muutama tunti altaalla/rannassa, lepo/lukutauon kautta tunnin hierontaan, lepo/lukutauon kautta syömään ja ostoksille, paluu hotellille n. klo 21. Päivät kuluivat mukavasti seurassa, mutta iltaisin yksinäisyys oli luonnollisesti kotona tuntemaani yksinoloa ahdistavampaa. Itseään ja omaa tilannettaan ei pääse pakoon, eikä ole tarkoituskaan. Ei elämä kuitenkaan näin masentavaa ole. Uusia puoliakin saatoin löytää vanhasta minästäni, mutta eri asia on pääseekö niiden vaikutus virkistämään minua ja jos, niin kuinka ja miten. Se jää nähtäväksi.
Ti 10.3.2009. Takana on viikko  toipumista ja palautumista Thaimaan lomamatkalta. Matka Bangkokiin ja sieltä Hua Hiniin alkoi ma 16.2. klo 23:05 ja päättyi ke 4.3. klo 01:40.

Tänään sää on ollut leutoa talvisäätä, asteita alle yksi. Lumisadetta on jatkunut kaksi päivää.
odotustaelefanttisafarilla_hua_hinissaaltaallakotiinpaluun_onnea
kuva Gunnarin huoneesta

ma 16.2.2009 klo 18:30 -5,9 astetta, vuosi takaperin oli samoissa lukemissa eli heti aamulla -9,9.

Tänään hoitokodissa kaikki suht ennallaan. Gunnar oli hiljainen, mutta oli jossakin vaiheessa muutaman päivän aikana ollut toisenkinlainen, koska hänen huoneestaan oli poistettu naulakko, jota hän omahoitajan mukaan oli pitänyt keihäänä. Tällainen viesti satuttaa minua puolisona, mutta taas tulee heti mieleen toinen puoli, kuinka paljon sattuu muistisairautta sairastavaa henkilöä olla erossa omaisistaan, rakkaistaan, tutusta ympäristöstään, omasta elämästään.
Elämä vaatii meiltä kaikilta melkoisia vahvuuksia.
 
Hiihtoloma on alkanut ja monet ovat lähteneet matkoille, niin myös lapsenlapset Ina, Tua ja Kea. He lähtivät lauantaina famun ja fafin luokse Kanarialle. Kun heidän äitinsä 80-luvulla tapasi heidän isänsä ja he lähtivät kuukaudeksi "etelään", ei vielä famun ja fafin luokse, vaan tuolloin puolison äidin ja isän luokse, niin silloin jäin surussani "rannalle ruikuttamaan" ja ostin ikävää lievittääkseni tai sen aina muistaakseni ranskalaisen merimieshatun.

Hiihtolomalla, jos koska, voimme huokaista Jumalan puoleen:
Siunaa Herra kotini, anna sille armosi, anna olla enkelein, vartijana kodillein!

Hietaniemi_63Thaimaa_06

Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on taskussa avain ja lukko.
Sillä se sitoo ystävät yhteen, niin kuin maamies pellolla lyhteen!

Ei se, että on kuva halaamisesta silloin ja toinen tällöin tarkoita etteikö olisi ollut myrskyä. Myrskyäpä hyvinkin! Albumi, josta poimin Hietaniemi-kuvan on irtolehtinen, koska erään eron yhteydessä jaoimme kummallekin omat sivut sen mukaan kumman kuvia niissä oli enemmän.

La 14.2. - ystävänpäivänä - sää on klo 14 valoisan harmaa talvisää -4,5 astetta.

                                     Omalla pihalla_0608                Omassa kodissa_0209

 

Huokaa sydän, mutta älä halkee!

Tänään (ti) olin hoitokodissa klo 15.30-18. Gunnar oli tv:n edessä istumassa ja asetuin mukavasti viereen. Meidät kuitenkin houkuteltiin mukaan jumppaan, jossa Gunnar ei viihtynyt, vaan halusi "kotiin" eli huoneeseensa. Menimme sinne. Perillä hän oli hengästynyt ja kuin viimeisillä voimillaan asettautui sängylle (hän ei ole aikoihin istunut keinussa ja muutenkin tuntuu siltä, että hänen voimansa ovat aika lopussa, hän ei osaa mennä sängylle niin, että mahtuisi jalat suorina makaamaan, vaan asettuu aina liian aikaisin ja liian "alas"). Kysyin mikä on olo, mutta SE ON AINA IHAN HYVÄ, vaikka mikä olisi. Hän oli siinä sängyllä ja minä laittelin uusia kuvia kaappien oviin. Sitten luin, tein huoltotoimet ja harjasin hiuksista pois lääkkeen aikaasaamaa hilsettä. Huoltotoimien jälkeen otin esille termarin ja dominokeksejä. Hän ei osannut/jaksanut istua vuoteen laidalla, vaan meni aina makuuasentoon. Minä istuin keinutuolissa ja laulelin laulukirjasta joitakin lauluja. Hän oli hyvin väsyneen oloinen, mutta onnellinen siitä, että olin hänen kanssaan.
Järjestelin vaatteet järjestykseen hyllyissä. Nyt oli taas istuintyynyt teillä tietymättömillä.

Minä olen ottanut tavakseni tulla kotiin "porstuan" kautta eli käydä jossakin, vaikkapa kaupassa matkan varrella. Näin saan jätettyä taakseni suurimman surun ja ikävän. Ja tässäkin olen taas meistä kahdesta se onnekkaampi. Gunnar joutuu kantamaan omaa ikäväänsä kaiken aikaa yksin ja "vieraassa ympäristössä".

peura pihalla

Ti 10.2. aamusella oli pakkasta -4,5 astetta. Päivästä ei näytä sään puolesta tulevan eilisen veroinen, mutta ihana luonnonilmiö oli aamupäivällä pihalla - kaksi valkohäntäpeuraa ruoanhaussa. Jos olen oikein tulkinnut netistä poimimani tiedon metsästyskaudesta, niin se oli 27.9.-31.1. ja nämä kaksi ainakin välttyivät tällä erää saaden tuottaa meille iloa ja joillekin harmia kevään ja kesän kuluessa.

 

Kynttilänpäivänä kirjattuja eilisen hoitokodissa käynnin jälkeisiä ajatuksia
Vuosia sitten erään rippikoululeirin "diakoniapolulla" sain tehtäväkseni esittää dementiaan sairastunutta iäkästä naispuolista henkilöä. Ihmettelin, miten se tapahtuu, kun en tiedä siitä sairaudesta mitään. Sain neuvoja, joiden avulla muokkasin itselleni roolin, jossa palasin nuoruuteni muistoihin etsien sulhastani Helsingin asemalta, jonne olimme tehneet treffit joskus sota-aikana. Tehtävän jälkeen palauduin taas omaksi itsekseni.Olisipa oikeassa elämässäkin yhtä helppoa! Kuinka mielelläni antaisin terveen elämän lahjaksi omalle kullalleni. Sääli on sairautta ja heikkous veren vähyyttä, ja tässä tilanteessa voisi altistua myös itsesäälille. On kuitenkin pyrittävä löytämään keinoja joilla selviytyy eteenpäin, koska eteenpäin on elävän mieli.

Mahdotonta on tietää minkälainen on muistisairautta sairastavan ihmisen mieli, mitä hän tuntee, mitä kaipaa, kuinka tuntee, kuinka kaipaa. Hoitokoti on hyvä ja varmasti paras paikka puolisolleni, mutta ulkoiset puitteet eivät voi parantaa sisäisiä haavoja. Hän on alati murheissaan. Eilen hän sanoi, että ei ole mitään. Omahoitajalta kuulin, että Gunnar oli muutama aika takaperin itkien kertonut rukoilleensa Jumalaa lyhentämään omaa elämäänsä.
Syvissä vesissä kynnetään.


Kynttilänpäivänä 8.2.2009,
harmaa päivä, +2,5 astetta klo 18.

Vertailun vuoksi kuvia menneeltä ajalta, 40-luvun Helsingistä ja ympäristössä. Kuvissa äitini Taimi ja hänen äitinsä Aino.

La 7.2.09, harmaa päivä, +0,8 astetta aamusella.
Tiellä on todella harmaata, pihapiirissä valkoista lunta ja talvista tekemistä.
Kuvissa serkukset Levi ja Daniela, Anne ja karvaiset kaverukset.

pe 6.2.2009 15:58:21, -2,1 astetta.

Mitä muuta tästä päivästä? Harmaa päivä, mutta hyvä ilma. Ulkona oli rauhallista kävellä - melkein tunnin lenkillä ei tullut vastaan yhtään autoa eikä ihmistä - ei edes pilkkille menijöitä.

Aika tavaran nauttii on yksi niistä sanonnoista, joita anoppini ahkerasti käytti laittaessaan talteen jotakin turhalta tuntuvaa pahan päivän varalle.

Eräänä päivänä, yli neljännes vuosisata sitten, kävi ovellamme puolalainen taulukauppias. En juurikaan voi sanoa olevani heräteostaja, mutta silloin jokin pani ostamaan taulun, joka esitti kahta nauravaa vanhaa ihmistä. Heti oven suljettuani kaduin kauppoja. Kuvatut ihmiset olivat liian iloisia - ilossaan ja olossaan liian paljon meistä poikkeavan näköisiä. Kuva oli suorastaan ruma, se ei sopinut meidän maailmaamme.
Mutta jokin kuvassa kiinnosti. Se antoi alitajuntaani jonkinlaisen signaalin tavoittelemisen arvoisesta vanhuudesta.
Tällaiseen muikean mukavaan olotilaan emme päässeet. Ehkä se ei olisikaan ollut meidän juttumme.

to 5.2.2009 7:55 -2,7 astetta

Lempeä talvinen aamu. Ilma tuoksuu kevättalven puhtaudelle ja raikkaudelle ihmisen aisteille, mutta koirien aisteille on monelaisia hajuja ja houkutuksia. Sen tutaa, kun pitää kaiken aikaa paimentaa kahden koiran laumaa ja katsoa onko letka kasassa.

ma 2.2.2009 22:44 -6,9 astetta, ti aamulla pakkanen kiristinyt, klo 8 maissa -8,9 astetta

Muutamaan päivään en ole ennättänyt tutkimaan ajatuksiani tai ajatella elämääni. En ole myöskään ennättänyt aivan ajan kanssa miettimään puolisoani, hänen eloansa ja oloansa, hänen sanojaan, ilmeitään, olemustaan. Ajatusten kokoaminen on minulle tärkeätä, se auttaa jatkamaan ja jaksamaan. Kiire etäännyttää itsestä ja toisesta. Tällaisina kiirepäivinä yöt lyhenevät, päivät pitenevät ja lukemattomien lehtien pino sen kun kasvaa.

Nyt on ollut vientiä liiankin kanssa. Kaikenlaiset pienet ja isommat asiat ovat vieneet ajan jokseenkin tarkkaan. Sunnuntai-aamun aurinko kirvoitti kuitenkin ottamaan muutaman kuvan pihalla risteilevistä jäljistä ja auringon kaunistamasta lehtimetsiköstä.

Eilen klo 21 jälkeen Ramses-koira otti ritolat tai muuten vain katosi. Sitä etsittiin puoleen yöhön asti. Monenlaiset tunnetilat risteilivät mielessä ja oli vaikeata asettua nukkumaan. Naapurissa oli valvottu kotiinpalun toivossa odottaen ja ikkunasta tähyillen pitkälle puolen yön jälkeen. 

Heräsin neljältä. Menin ovelle kutsumaan kevyesti Ramsesta. Ei ääntä, ei liikettä. Palasin sisälle. Hetken päästä kuulin tavallisuudesta poikkeavan kopsahtavan äänen yön hiljaisuudessa. Menin uudelleen ovelle katsomaan ja siellä, talon nurkalla Ramses istui ja katsoi kiinteästi minuun. Outo tilanne ja outo tunne. Kutsuin koiran sisälle, pukeuduin ja veimme yhdessä Bonon kanssa Ramseksen omaan kotiinsa. Toivoin, että se olisi mennyt heti ilmaisemaan itsensä ja tuottanut perheelleen samanlaisen ilon ja kiitollisuuden tunteen, mitä minä sain kokea, mutta väsyneenä ja kylmissään se oli jäänyt yksin nukkumaan eikä sen kotona olosta tiedetty mitään ennen kuin Petteri oli aamulla melkein kompastunut karvamyttyyn mennessään ikkunaan katsomaan olisiko koira näköpiirissä.

Kadonneen löytymisen tuottamaan tunnematkaan kätkeytyy monia mahdollisuuksia.

la 31.1.2009 16:31

Tänään oli aivan ihana pakkassää. Aamusella -13,9 astetta, mihin vielä auringon nousun myötä tuli muutama aste lisää. Pihalintujen äänien ja hiljaisuuden taustalla kuului tasaisin välein mereltä kantautuva laivan sumutorven monotoninen ääni, joka minun korvissani on jotenkin aavemainen. Sään kuulaus sai innostavalla tavalla havaitsemaan luonnossa tapahtuneita muutoksia. Pajut ovat saaneet kissojaan ja koivut urpujaan.  Koiria ei innostanut talven törröttäjiä tutkimassa olleen kauriin jäljet, vaan kohde löytyi kuusien alustoilta, ehkäpä siellä oli pupunpapanoita.

Hoitokodissa on nyt surullinen mies. Eilen hän pysäytti hoitajan sanoen: "Anteeksi, saanko häiritä. Voitaisiinko soittaa vaimolle?" Toissapäivänä hän oli itkien ja kysellen etsinyt minua. Tavatessamme hän kertoi, että rintaa aivan sattuu, kun hänellä on niin ikävä. Ehkäpä juuri se ikävä panee jatkuvasti hokemaan en tiedä, en tiedä... Korostuneen ikävän taustalla saattaa olla viime lauantain kotikäynti ja aikaisemmin saatu tieto siitä, että olen lähdössä matkalle tai molemmat. Mene ja tiedä?

Tänään on ollut sisähommia ja illalla on tiedossa vauvauintia. Huomenna alkaa yhteisvastuukeräys ja siihen liittyviä vapaaehtoistehtäviä.

ke 28.1.2009 21:22, -0,6 astetta.
Harmaan päivän lintulautabongaus: muutamia mustarastaita

Puolisoni isän eli Kalle-vaarin (Karl Arttur k. -75) nimipäivä

 

Uutta roolia etsimässä

Meidän suvussa naiset ovat aina tienneet missä kaappi seisoo ja kenen taskussa on kenenkin tahto.

Tällä asenteella ei tule ongelmia itsen kanssa tai suuri ego ei niitä tiedosta, mutta muiden kanssa saattaa sitä vastoin tulla ongelmia tai niitä voi muille aiheutua. Perintönä saadussa roolissa on kuitenkin ollut turvallista elää. On aina tiennyt oman paikkansa ja tehtävänsä –  olla vahva ja tietäväinen.

Elämän muuttuessa kaiken hallitsevasta vahvasta roolista saattaisi olla itselle apua, mutta liian monta aikaa on kulunut toisenlaisessa mielen maisemassa, jossa ehkä tutummaksi on tullut ihmettelijän ja kyselijän osa.

Jos muuta ei opi niin
hiljaa kävelemään, sanoi usein puolisoni äiti, Olga-mummo (k. -89).
Ihmettelin sanontaa.
Nyt en enää ihmettele.

ti 27.1.2009 23:33:11, mittarissa -1,1 astetta. Titityy, titityy kuului tänään keskipäivällä jo meidänkin pihapiirissämme!


Parempi taipua, kuin taittua!

Ihmisluonto, ja luonto yleensäkin, on ihmeellinen. Yllättävän ja vaikean elämänmuutoksen keskellä useimmiten löytyy jonkinlaisia uusia väyliä elämän virralle, joka alussa on kuin hallitsematon tulvavesi, täyttä kaaosta. Omalla kohdallani paineen tasaannuttua voimavarat ovat alkaneet hiljalleen palautua ja olen alkanut erottaa asioita toisistaan. Vanhan rukouksen sanoilla sanottuna: ”Jumala! Anna minulle voimia muuttaa elämässäni se, minkä voin, anna rohkeutta hyväksyä se, mitä en voi muuttaa ja anna viisautta erottaa nämä toisistaan”.  Painetta tasaamaan tarvitaan usein myös ulkopuolelta tullutta apua ja siinä vertaisryhmä on hyvä. Hoitokodin oma vertaisryhmä on vielä parempi, koska puitetekijät ovat samat ja muutokset puolin ja toisin ovat aidosti ja oikeasti mahdollisia. Kevään ryhmä alkoi tänään!

Matkakuva 06
su 25.1.09 22:43 +1,5 
Ramses-koiralla oli vatsassa jotakin sekaisin ja nyt rohkenen sanoa, että se on kunnossa.
Danielalla todettiin tänään korvatulehdus, hoitona antibioottikuuri ja viisi päivää sairauslomaa päiväkodista.

Puolisoni oli kotona eilen runsaat kaksi tuntia. Hän tuli yksin taksilla ja takaisin hoitokotiin menimme yhdessä. Perillä tuli mielipaha paluusta, mutta tunne oli mennyt hetkessä ohi, näin omahoitaja kertoi. Seuraava kotimatka tapahtunee lomani jälkeen keväällä, jos Luoja suo. Tapaamme taas viikolla!

Viereinen kuva ennakoi lomaa, jonka valmistelut on jo aloitettu.

Vesi vanhin voitehista

Tänään mieltä on puhutellut monenlaiset asiat, joista yksi oli lavuaarissa ollut vesi. Oli vaikeata ottaa lavuaarin tulppa pois, kun vesi oli vielä kovin käyttökelpoista. Niinpä ajatus lähti omille teilleen miettimään suhdettani veteen. Minulla on selvästi ongelmia luopua vähän käytetystä vedestä. 

Aiheeseen liittyvä ensimmäinen muistikuvani lienee lapsuudesta 40-luvulta ajalta, jolloin asuin kahden vanhuksen luona Helsingissä. Kaksikerroksisessa puutalossa ei ollut ns. juoksevaa vettä, mutta sitä vastoin oli kellarissa ja vessarivistöjen käytävällä juoksevia rottia ja sisätiloissa lutikoita, jotka tulivat esille ja ihollekin aina nukkumaan mentäessä valojen sammuttua.

Kyllä vesikin juoksi, mutta yhteisessä vesipisteessä pihalla, josta se tuotiin ämpärillä sisälle, kuten monin paikoin maalla vielä tänäänkin, niin luulen. Sisätiloissa oli käytössä laskiämpäri, joka täytyttyään vietiin vesipisteen yhteydessä olevaan laskikaivoon. Näin vaivalla haettu vesi käytettiin mahdollisimman tehokkaasti. Saatettiin ensin pestä kasvot ja pesulapulla koko keho, sitten sillä samalla vedellä tiskattiin astioita ja vielä voitiin pyyhkiä lattiakin tai pestä jotakin muuta likaista, jonka pesemiseen vesi vielä oivallisesti sopi. Laskiämpäriin päätyi vain tehokkaasti käytettyä vettä.

Voisi ajatella, että tällainen elämäntapa lisäsi sairautta, mutta itse en muista tässä lapsuuden vaiheessa lainkaan sairastaneeni, vaikka tuohon aikaan tein ahkerasti  tutkimusmatkoja milloin minnekin, myös silloin II linjalla olleen Lastenlinnan roskalaatikkoon, josta saattoi löytää vaikka miten ihania aarteita, kuten kynsilakkapulloja ja ihovoidepurkkeja. Suihkusta ei ollut puhettakaan, mutta saunassa sentään kävin ainakin kerran vuodessa kesäaikaan, mutta en näiden vanhuksien luona asuessani.

Mitä ei tiedä olevan, ei osaa kaivatakaan!

Matkalla 1 Perjantai 24.1.09 22:55 –3,3.
Ensi kertaa tänä talvena kuului iltapimeässä metsässä huuhkajan tasainen soidinhuhuilu.

  Tänään, Luojalle kiitos, ilta on aamua viisaampi!

Aamulla oli tilanteita ja tilanteita.

Toisella puolella naapurissa Daniela ja Ramses olivat sairaina. Koiralle oli yllättäen tullut kovat vatsakivut, jotka estivät sitä nousemasta jaloilleen ja se vain valitti tuskissaan. Danielalla jo pidempään jatkunut flunssa ja sitä seurannut unettomuus ja ruokahaluttomuus taitavat olla vaiheessa, jossa keinot ovat vähissä, lapsen olo tuskainen ja samoin vanhempien.


Ja toisella puolella naapurissa oli omat vaivansa, jotka mutkistivat päivää.


No, iltaan ehdittäessä moni asia asettui paremmalle tolalle molemmin puolin mummolaa, sekä myös mummolassa.

Rapsu-koira pääsi pikaisesti lääkäriin, mutta diagnoosi tuntui täysin väärältä. Koiran kovat vatsakivut, jotka estivät sitä nousemasta jaloilleen ja kävelemästä tulkittiin selkään ja lonkkiin liittyviksi oireiksi. Ehdotettiin röntgen-kuvausta. Kyllä taisivat rahat mennä Kankkulan kaivoon, mutta toisaalta, koira on paranemassa. Illansuussa se pystyi jo kävelemään ja kiersi pienen lenkinkin!

Minä kävin Bono-koiran kanssa hoitokodissa.
Lähetin hoitokotiin sähköpostia muutama päivä sitten saamatta vastausta. Asia selvisi. Sähköposti ei toimi. Olisi ollut minun puoleltani viisautta laittaa tekstiviestillä tieto siitä, että olen lähettänyt sähköpostia ja näin olisin ehkä saanut kuulla, että sähköposti ei toimi ja siten olisin ehkä vapautunut huolesta, jota turhaan kannoin sisälläni, kun odotin vastausta. Yksinkertainen voi olla mutkikasta ja mutkikas voi olla yksinkertaista!
Matkalla 2
No, loppu hyvin, kaikki hyvin ainakin tällä erää!
Pojat Ylläksellä tammi 09

to 22.1.09 23:55, mittarissa –0,8 ja lunta on maassa jo sen verran, että olisi voinut harkita suksien esille ottoa. Toinen asia sitten on, ennätänkö hiihtämään tänäkään talvena ennen lumen sulamista. En juurikaan ole sen asian harrastaja, mutta aina välillä saatan nostaa sukset vajasta talon seinustalle muistuttamaan olemassaolostaan.

Kyllä hiihtämistäkin on tullut kokeiltua ja hiukan harrastettuakin.

Ihan varhaislapsuudesta ei löydy hiihtoon liittyvää muistikuvaa. Saattaa johtua siitä, että Helsingissä ei kaikkialla ollut sopivaa hiihtomaastoa, eikä minulla kyllä ollut omia suksiakaan. Kansakoulussa hiihto oli pakollinen talviurheilulaji ja sitä varten sai koululta lainaksi sukset, ellei niitä omasta takaa ollut. Sukset kainalossa tai olalla, miten kullakin, sitten menimme yhtenä joukkona Aleksis Kiven koululta Eläintarhaan ja siellä uimastadionin maastossa hiihdimme muutamat kierrokset ja taas sukset olalla koululle. Matkaa itse hiihtopaikalle oli sen verran, että into ehti sammua moneen kertaan matkan aikana.

Myöhemmin, kun muutimme Espooseen, löytyi tie jo vapaaehtoisesti Akilleksen laduille, joissa valittavana oli 5 tai 10 kilometriä murtomaata. Sitten tämäkin loppui, kun puolisolla varvas murtui ja jäi oireilemaan tehden lajista vastenmielisen. Ja nyt siis sukset välillä pääsevät talon seinustalle odottamaan kevätaurinkoa.

Tänään meni aamupäivä kirpputorihommissa. Sillä matkalla oli mieltä virkistävää kuulla talitilaisten titityy-ääniä.Täällä saaristossa niitä ääniä ei vielä kuule ja lintulautakin oli tänään typötyhjä. Ruokailijoiden puuttuminen saattanee johtua jatkuvasta lumisateesta. Mutta sitä vastoin lumeen on painautunut monenmoisia jälkiä, kuten kauriin, jäniksen ja jonkin pienen nisäkkään.

Tunteellinen siili

Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kelläpä, kellä
on vastaansanomista?

Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!

Ja se on aivan totta:
Se yksinänsä eli
ja piikein piikitteli,
ja piikkikuoren alla
sitten itkeskeli.

Kirsti Kunnas

Unikot heinäkuussa 08
ma 19.1.2009 22:58, lunta maassa, asteita  -0,3 

Onko sairaasta terveen parantajaksi?

Erään tutkimuksen mukaan dementoituneen henkilön haasteellisen käyttäytymisen yleisimmät ilmenemismuodot ovat levottomuus, aggressiivisuus ja toistuva kysely, myös lähteminen, huutaminen, eritteillä sotkeminen, hoitotoimintojen vastustaminen kuuluvat joukkoon, sekä erilaiset yksittäiset ilmenemismuodot.

Tuntunee tutulta ja haasteetta riittänee - nimittäin ihmiselämän kaikkina ikäkausina - sillä lista voisi olla myös kuvausta päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla tai julkisissa tiloissa esiintyvästä haasteellisesta käyttäytymisestä.

Miten voisi löytää voimavaroja ja rohkeutta nähdä ja kohdata haasteellisen käyttäytymisen takana oleva ihminen?
Miten saisi vastakkaisilla puolilla olevat, eri syistä pelokkaat ihmiset kohtaamiskurssille ehyemmän ihmisen puolesta?

Olenko asenteellinen kohtaaja - omien intohimojeni ja visioitteni toteuttaja, vai haastanko itseni päivittäin kohtaamaan eteen tulevat tilanteet sydämen kautta kierrätetyllä ammattitaidolla?
 

Tänään, su 18.1.2009 16:05 hämärtyvässä pihapiirissä on ohut kerros vastasatanutta lunta ja asteita –0,5

Ensin työ, sitten leikki

Lujassa istuu tuo otsikon opetus, jolla olen syyllistänyt omatkin lapsemme siirtämällä sen heille, varsinkin –60 luvun puolella syntyneille tyttärillemme. Oli aina tehtävä jokin todellinen työ ennen kuin saattoi esim. asettua muun lukemisen kuin läksyjen pariin tai nauttimaan välipalaa. Taukoa pidettiin vain jonkin aikaa ja sitten oli taas palattavat tähdellisimpiin toimiin. Oman puolisoni päivärytmi on tästä mallista oiva esimerkki. Tänään, tuntiessani syyllisyyttä omasta lorvimisestani, mietin puolisoani, joka oli (näin muistelen) aina tekemässä jotakin, joskus toki sutta ja sekundaakin. Häntä eivät säät ja ilmat haitanneet. Heti aamuvarhaisesta ylös kahville ja ulos töiden pariin, sitten kahville, työhön, syömään, työhön, joskus lattialla 10 min. tirsat ja kahvi nokosten päälle, työhön, syömään, työhön, sisälle n. klo 19, telkkarinkatsomista ja sänkyyn klo 21 maissa. Tiukka ohjelma, josta ei juurikaan tingitty oli arki tai pyhä. Voinee ehkä syystä kysyä onko ko. elämäntavoilla ja aivoverenkiertohäiriöstä johtuvalla dementialla jokin yhteys?

Olen tänään lorvinut tietokoneella ja tehnyt tuttavuutta sukulaisiin ja tuttaviin, joita tapasin face book suomi –sivustoilla. Näkemästäni innostuneena kirjauduin sisälle, mutta sitten meni pupu pöksyyn ja järki päähän ja peruin koko asian.

Mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle

Onhan minulla tämä toinen juttu jonka parissa on ihan riittämiin työstämistä ja haltuun ottamista. Tätä tehdessäni voin yrittää saada epäjärjestykseen joutunutta ja itselleni vieraaksi käynyttä elämääni joltain osin takaisin ja hallintaan. Itse asiassa tämä on syvemmälle menevä juttu. Pikaisella vilkaisulla sieluni syvyyksiin tuntuu, että tässä on vielä mahdollisuus kohdallani luoda jotakin uutta. Jos en tekisi tätä kotisivujuttua ja pyrkisi ottamaan hallintaan tätä minulle outoa tekniikkaa, puuhastelisin  kaiken totunnaisen parissa: lenkkeilisin koiran kanssa, tekisin sisä- ja ulkotöitä, neule- ja vapaaehtoistöitä, vierailisin hoitokodissa, tapaisin naapureita jne., jne. Mitään varsin uutta ei tapahtuisi varsinkaan, kun en päädy aloittamaan mitään merkittävää ja arvostettua eläkeharrastusta. Tarja Halonen on kuulemma käynyt katselemassa taulunmaalaustarvikkeita.

Nyt lintulaudalla vierailijoiden joukkoon liittynyt myös talitiainen.

Tänään, lauantaina, päivä on ollut ikävän harmaa. Aamusella pakkasta oli -11 astetta, joka sitten laski ollen nyt -2, kun kello on kohta 21:00.
DanielaBono ja Ramses tammikuussa 2009 Kuvissa
Daniela 1 v 8 kk on iltakylässä mummolassa. Kuvassa ei näy kuinka innokkaasti hän pomppii selällään nahkajakkaralla äidin ja isän avustamana.
”Pojat” Bono ja Ramses (2 v. kumpikin) kuuntelevat korva tarkkana naapurin Levin ääniä. Levi on menossa isänsä ja Smurf -koiran kanssa lenkille. 
Aurinkoiset männynlatvat tammikuussa 2009 Harmaan päivän piristeeksi pitää laittaa viime sunnuntaina otettu kuva auringon valaisemista männynlatvoista

to 15.1. 10:56 + 1,1, kuuraa maassa; kaksi närheä on liittynyt lintulaudalla vierailevien mustarastaiden, tikkojen ja harakoiden joukkoon

Katsoin aamusella dokumentin Hollywood-ohjaaja M. Night Shyamalanista. Aika kiintoisaa ja hämmentävää katsottavaa, jota en voinut lopettaa kesken.


Mieltä askarruttaa vielä myös eilinen tapaamisen peruutus ja sen päätös. Odotin sovittua puhelinsoittoa klo 22:00 asti, jonka toivoin antavan lisätietoa tapaamisen peruutukseen johtavista seikoista, mutta turhaan.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.


-----------------

Eilen illansuussa oli yhteisvastuutoimikunnan kokous, joka viimeisteli helmikuun alussa käynnistyvää keräystä seurakunnassamme.
Alla tarkempaa tietoa teemasta.

Vuoden 2009 Yhteisvastuukeräyksen teema on edelleen Työ ja osallisuus

1. helmikuuta 2009 käynnistyvä keräys tukee kotimaassa erityisesti vaikeasti työllistyviä maahanmuuttajia. Kansainvälisen avustustoiminnan kohde on Bangladesh, missä tuetaan köyhimpien ihmisten toimeentuloa ja työllisyyttä. Keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Tarja Halonen.

kuusenlatvat tammikuun auringossa
ke 14.1. 14:23 + 3,9, laskeva aurinko heittää vaakasuoria säteitään puitten lomasta pitkin pihapiiriä

Joskus suunnitelmat muuttuvat hyvin ikävällä tavalla, ja joskus taas harmillisella tavalla.
Tänään kohdallani harmillisella tavalla, josta loppujen lopuksi saattaa seurata jotain hyvääkin.
Mene ja tiedä - elämä kun kaiken aikaa kaikkien elollisten kohdalla on vaiheessa ja mahdotonta on tietää mikä asia mihinkin johtaa. Jos harmistuksen kohdatessa mikään ei tunnu miltään, ei muutostakaan tapahdu. Jos harmistus taas liikauttaa jotakin sisikunnassa, muutoksen mahdollisuudet ovat olemassa, jopa asioita eteenpäin vievään hyvään suuntaan.

Miksi sitten harmistuin?

Olin sunnuntaina puolisoni luona. Koti-ikävä oli vallannut hänet eikä hän saanut mielestään kuvaa siitä, miten hän on kotona kaffella, syö kaksi leipää ja siirtyy sitten katsomaan telkkaria.
Sovimme, että hän tulee keskiviikkona kotiin. Iloitsin päätöksestä. Ajattelin, että pullantuoksuinen koti olisi varmasti mukava asia (vähän mietin vahvistaako liiaksi koti-ikävää). Päätin kuitenkin pitkästä, pitkästä aikaa katsoa onnistuuko leipominen ja niin vierailuun liittyvien tarvikehankintojen listalle lisäsin leivontatarvikkeet.

Sitten vain heti aamusta aikataulun mukaisesti liikkeelle, koti kuntoon, taikina nousemaan, pullat pellille ja ei kun uuniin. Katsoin kellosta. Hoitokodissa ruokailu on aloitettu, kohta ovat autossa, aikataulu toimii. Olisi toiminutkin, mutta toisessa päässä oli tehty suunnitelmaan muutos, josta sain ilmoituksen. Oli ollut hankala aamu. Kullaltani oli kysytty mitä hän haluaa, haluaako kotiin vai  haluaako muuten ajelulle. Oli halunnut muuten ajelulle. 

Tulee mieleen satu pojasta, joka huusi turhanpäiten apua.
 

Olisiko voinut olla niin, että alkuperäinen suunnitelma olisi pidetty voimassa? 

No, toki on niin, elämästä kun on kysymys, että kaikki oikeudet muutokseen pidätetään. Näinhän meille on käynyt tämän sairaudenkin kohdalla. Ei tässä mitään uutta ole. Eikä uutta ole siinäkään, että puolisona minulle tuli syrjäytymisen tunne ja paha mieli meidän molempien puolesta. Tähän on saanut tottua tämän sairauden aikana. Tottahan se on, että 45 avioliittovuotta eivät takaa sitä, että tietäisin puolisoni hoidolliset tarpeet, mutta rohkenen ajatella, että totta on sekin, jossa 9 kuukauden asukassuhteella ei vielä tiedä mikä henkilölle itselleen on parasta varsinkin, kun hänellä on vielä oma tahto ja mielipide, vaikkakin sairaus estää mielipiteen selkeätä viestimistä. Silmät ovat sielun peili, puolisolle ainakin. Niistä on oppinut vuosien saatossa lukemaan sitä ”mitä sanotuksi ei saa”.
Vaikka sanat ja ajatus yhdessä voivat tuottaa väärän tulkinnan mahdollistavan lopputuloksen on silmissä vielä suoraa viestintätaitoa. Samaa kanavaa käyttää myös toinen puoliso, lukee minun kasvojani. On hämmentävää ajatella, miten riisutuksi ihminen tulee tällaisessa elämänvaiheessa, ja miten tosia meidän ympärillä olevin tulisi näissä kohtaamisissa olla.

Saattaa olla viimeisiä hetkiä, kun ikkunat ovat auki. Jossakin vaiheessa ne suljetaan ja verhot vedetään eteen.
Mitä toivon puolisoni katselevan, kun hän katselee kuvia sisällään? Hoitoympäristöäänkö, vaiko elinpiiriään ja siihen liittyneitä muistoja? 

Jossakin vaiheessa hoitokoti saa luovutusvoiton, mutta onko tässä jo se vaihe?

Mitä hyvää tämä kaikki poiki?
Ainakin sen, että kotona on pullantuoksu, ja jauhopeukalo otettiin käyttöön, ja ilmeisesti pullahiiriäkin riittää, vaikka itse en lukeudukaan niiden joukkoon.
-------------------------------------------------

ke 14.1.2009 9:41, harmaa päivä, +4,3 astetta

Perjantaina kolme naista, joista yksi on tulkki, lähtevät vapaaehtoiselle (ei rahallista korvausta) matkalle itärajan taakse. Autoon lastattuja tavaroita kirpputorilta valittaessa on ajateltu lämmöllä vastaanottajia, joista suurin osa on kehitysvammaisia lapsia. Tässä vaiheessa lähtijöillä on vain yksi huolenaihe – tullin suhtautuminen, se kun on arvoitus, vaikka valmistelut tehdään ohjeiden mukaisesti.

Seurakunnassamme on ollut vaatevarasto jo vuosien ajan ja sieltä on kuljetettu vaatteita rajojen taakse itään ja etelään. Nyttemmin on alettu pitää kirpputoria, joka on avoinna kerran viikossa. Toiminnan pyörittämisessä tarvitaan monenlaista väkeä. Työelämän jäätyä taakse olen ollut kerran viikossa kirpputoria valmistelevana varastotyöntekijänä, hyllyjen järjestelijänä.

Tätäkin työtä tehdessä tulee välillä miettineeksi millainen maailma ja Suomi mahtaisivat olla, jos täältä "imuroitaisiin" pois kaikki kristillisyys kaikkialta - voiko sitä edes erottaa minkä alkujuuret ovat kristilliset?

ma 12.1.2009 21:38 +4,8o

Nyt sairaus kiertää naapurissa kuin loppukesän ukonilma - on päällä ja lähtee pois palatakseen kohta uudelleen. 

Itse alan ehkä olla voiton puolella, ainakin kunto kesti eilisen iltapäiväreissun ja tämän päivän touhut, joista yksi oli lavuaarin putkien puhdistus. Tätä työtä tehdessä tuli mieleen miten talo, auto ja ihminen ovat samanlaisia, vanhetessaan rapistuvat samanaikaisesti ulkoa ja sisältä, eikä siinä pakkelit paljoakaan auta, on vaihdettava myös varaosia. 

Työssä ollessa ei juurikaan ennättänyt tarkemmin katsoa asioiden tilaa. Riitti, kun hoiti peruskuviot ja sai esim. veden taas iloisesti katoamaan lavuaarista (mikä onkin ihana kiitos tehdystä työstä). 


Lienee piristyvän mielen merkki, kun alkaa nähdä vallitsevissa olosuhteissa syyllistymisen sijaan haasteita. Myös tämä vuodenaika on itselleni hyvin merkityksellinen ja siksi minun pitäisikin alkaa toteuttaa varhaisessa lapsuudessa Aku Ankasta saamaani oppia ”yksi hyvä työ päivässä” menetelmää, mutta tällä kertaa kodin hyväksi. On nimittäin niin, että yllättävän nopeasti kotitöiden kutsu vaihtuu puutarhan kutsuun ja silloin tekemätön työ muistuttaa itsestään eikä salli täysin rinnoin nauttia ulkoilmaelämästä.
su 11.1.2009 12:33 +3,2o
Pirteän tuulinen ilma, mutta maastossa liikkuvalle petollisen liukasta.

Siitä onkin kulunut jo viikko, kun "polle" edellisen kerran pääsi tallista maantielle matkaamaan. Sen matkan jälkeen paraneminen meni pakkasen puolelle ja viikko "maksettiin kipurahoja" - nähtäväksi jää miten tämän matkan jälkeen käy.
Naapurissa on ollut vatsatautia, mutta siitäkin on ilmeisesti parannuttu, joten eiköhän tämä tästä jossakin vaiheessa taivu voiton puolelle.

to 8.1.2009 22:45 –0,1 oC ja lumisadetta, klo 06:00 oli –12,9 oC

Erään lehden jutussa 65 vuotta naimisissa olleelta mieheltä kysyttiin mikä on pitkän avioliiton salaisuus. Hän vastasi, että niin yllättävä asia kuin rakkaus – siinä se salaisuus on. Rakkaus on halu olla toiselle hyvä.
Puolisot asuvat erillään toisistaan, toinen kotona ja toinen hoitolaitoksessa, mutta yhteinen taival jatkuu mm. kirjeenvaihdon välityksellä.

Samaisen lehden toisessa jutussa pariskunta aloittelee yhteisiä eläkepäiviään ja toteaa menneistä työvuosistaan, että neljä vuosikymmentä mennä hurahti.

Ihanaa yllä olevissa tapauksissa on, että toisessa yhteistä matkaa on saatu tehdä pitkään ja vieläkin yhteys toimii, ja toisessa puoli elämänmittaa työssä saa yhteiseksi jatkoksi uusien mahdollisuuksien vaiheen.

Rakkaus – halu olla toiselle hyvä. Rakkauteen kuulunee myös halu tulla rakastetuksi, olla rakastettu, olla rakastettu viimeiseen asti. Olenko minä sinulle rakas – olenko rakas tällaisena kuin olen?

Ei auta itku markkinoilla
On lohdullista tietää, että rakkautta on ja yhteisiä mahdollisuuksien vaiheita eletään, vaikka se ei omalle kohdalle odotetun mukaisena osunutkaan.

ke 7.1.2009 19:18– 10,5 oC

Ylläksen aurinko tammikuussa 2009
”Naapurin pojat” ovat Ylläksellä ja siellä se auringon kajo on tietysti ihan omaa luokkaansa.
Laitoin kuvan tietokoneen taustakuvaksi, mutta aurinko häikäisi niin, että kuva piti vaihtaa.

Ihan häpeän sanoa, että flunssa jatkuu ja seitsemäs viikko on alkamassa. Olen jotenkin juuttunut voimattomuuden tilaan ja kuivan yskän ja äänen käheyden vaiheeseen, joita säestää keuhkojen rahina. Lisäksi on erilaista särkyä kaikkialla kehossa, nyt myös hampaistossa, joka on tuttu tila sairauden aikana.

Yrittänyttä ei laiteta - eilen silmiini sattui mainos suolapiipusta, joka nostatti toivoa, mutta ihmettä ei tapahtunut, joten lieneekö niin, että vain lepo ja aika häätävät tämän kutsumattoman vieraan.

Puolikuntoisena päivät ovat selvästi rajoitetummat kuin terveenä. Monet asiat ovat saaneet jäädä taka-alalle, varsinkin sellaiset, joissa pitää olla puheissa toisen henkilön kanssa. On epämieluisaa ottaa yhteyksiä ja hoitaa asioita, kun yskä tulee koska tahtoo ja ääni kähisee miten haluaa. Mutta on paljon asioita joita voi tehdä ja tulee tehtyä(ehkäpä juuri se hidastaa tervehtymistä, tai miten se on...). Olen mm. etsinyt navigointipalkin ohjeita kotisivuja varten, mutta sitten totesin, että itseä varten kirjoitetuilla sivuilla ei tarvitse olla mitään krumeluureja, päiväkirjanomainen kirjoittaminen on ihan riittävä, joten homma jatkunee aloitetun mukaisena ainakin toistaiseksi.
.

su 4.1.2009 11:28 – 9,7 oC

Ihanaa on katsella auringon säteitten sävyttämää kuuraista maisemaa, jossa mustarastaat ja tikat ahkeroivat lintulaudalla, ja kiitollisin ja hämmentynein mielin ajatella takana olleita päiviä, joiden näennäisen rauhallisuuden sisälle mahtui monenlaista ja monella tasolla elettyä elämää.

Päivämatkalaisen mietteitä

Mielenkiintoista on se, että kun omalla pihalla katsoo pientä auringonkajoa, jonka kuvittelee olevan iso ja kun lähtee taipaleelle ja näkee silmiä häikäiseviä, todella aurinkoisia mäennyppylöitä, tai sitten hyvin tasaisen aurinkoista seutua, niin saa vaan ihmetellä miten on tyytyväinen siihen omaan pieneen auringonkajoonsa.

Ja toisaalta saa myös ihmetellä sitä, miten toisille ihmisille ”valoa ja aurinkoa” riittää, miten elämä jakautuu epätasaisesti, tai siltä ainakin tuntuu ja sen vaikutelman saa.

Toinen asia on se, mitä ilman jää silloin kun puoliso sairastuu muistisairauteen ja sairaus etenee keskivaikeaan vaiheeseen. Mitä aivan erityisesti kaipaa, tai varmaankin kaipaa monia asioita, mutta päivittäinen kommunikointi, se, että ei ole sitä toista jolle sanoo ihan niitä arkisia asioita, ei ole sitä toista, joka vastaa, tai itse asiassa ei tarvitse edes vastata, kun vain olisi läsnä. No, ehkä ruokahalu kasvaa syödessä, koska sitäkin kaipaa, että toinen tulisi ovesta sisälle ”sillä tavoin kuin ennen”, että saisi olla ottamassa vastaan ja vaihtaa päivän kuulumisia. Jos tätä kaipaamisen arkkua alkaa availemaan, niin kyllähän pitkän avioliiton matkalla on lukematon määrä asioita joita kaipaa, ja suurin niistä on tietysti ihminen itse, hän, joka on siellä salaisuudeksi muuttuneen ihmisen sisällä.

Onko se huonoa tuuria tai mitä, mutta tämä elämänvaihe muistuttaa kovin elämäni alkuvuosia ja niiden yksinäistä hiljaisuutta, jolloin sai käyttää luovaa kekseliäisyyttä liiankin kanssa. Perheessä oli vain äiti ja minä, ja koska äiti oli usein poissa, oli vain minä ja yksinäisyys - vuosien ajan.

Silloin en osannut kaivata sisarusta, mutta myöhemmin elämän takaiskuissa kaipasin usein ihmistä, jonka olisi ollut sukulaisuuden vuoksi pakko kuunnella ja kulkea rinnalla. No, koska sellaista ei ollut, oli selvittävä omin neuvoin eteenpäin.
pe 2.1.2009, n. klo 7 -9,7, 2006 +1,3, 2007 + 2,9, 2008 + 1,4

Uusi vuosi ja uudet kujeet
Tänään on elämäni toinen vanhuuseläkepäivä. Takana on 50 vuotta työelämää, joista vuoden lopussa täyttyi pisin yhtäjaksoinen osuus, muutamaa viikkoa vajaaksi jäänyt 31 vuotta. Tarkoitus ja halu olisi ollut jatkaa vielä muutama vuosi (ihanaa työssäoloa),mutta puolison sairaus ja siinä tapahtunut käänne huonompaan pani muuttamaan suunnitelmia. Olen lomaillut muutamia viikkoja ennen eläkkeelle siirtymistä ja samalla saanut tuntumaa elämänmuutoksesta. Niin ihanaa kuin työ onkin ollut sitä ei ole ikävä, mutta silti on ollut kaikenlaista mielenkarvautta, josta todennäköisesti matkan varrella kirjoittelen lisää.
28.12.2008 15:27, kuulas päivä –2,9

Sairaus alkaa ehkä olla selätetty ja elämä voittaa?

Aloin tänään jo ajatella selkeämmin ja miettiä miten rytmittäisin päivääni. Raamituksia hain mm.koulun lukujärjestyksestä ja työelämän rytmityksestä; työn ja taukojen vuorottelusta.
(Jostakin lähiaikoina lukemastani olen ymmärtänyt, että jonkun tutkimuksen mukaan työntekijä käyttää joka päivä 2 tuntia muuhun kuin perustehtävään!!)

No, joka tapauksessa rytmitin päivääni ajatuksen Ensin työ, sitten leikki pohjalta, ja tein ulkona jonkin aikaa halkotöitä sähkösahalla ja kirveellä ja olin ihan tyytyväinen aikaansaannokseeni.

Työn alkuvaiheessa koira karkasi omille teilleen havaitessaan, että reviiriä uhkaa kävelevä pariskunta. Se meni ja haukkui kulkijat, mutta onneksi ei kulkijoilla ollut koiraa mukana, niin ainakin luulen, sillä rähinää ei sen kummemmin syntynyt.

Sisälle siirryttyämme kuulin kummallisen kolahduksen tai laukauksen tms. ja menimme (koiran kanssa) tutkimaan asiaa. Pihapiirissä oli meille tuntematon, musta, keskisuuri koira, joka piti melkoista jodlausta juostessaan, mutta poistui paikalta meidät havaitessaan. Hieman mieltäni lohdutti, että muutkin koirat poukkoilevat vieraille maisemille, kun nimittäin eilen meidän koiramme oli lähtenyt  aamupäivällä luvattomasti tapaamaan naapurin tiellä kulkevaa koiraa ja sen talttajaa ja iltapäivällä ”tyttöjä saatille”.

27.12.2008, tavallinen arkilauantai, + 1,5 klo 14.40, aurinko laskee meren ylle

Tapaninpäivä toteutui perinteiseen tapaan vierailupäivänä, ja jos ruokateemassa pysyn, niin nyt on taas jääkaapissa ruokaa liiankin kanssa, joten pääsinpä kokemaan pakkoruokailun painostavuuden.

Maailma muuttuu, Eskoseni

Taitaa olla jonkin aikaa siitä, kun täällä etelässä on heti joulun jälkeen päästy kokeilemaan kelkkojen, pulkkien ja suksien luistoa.

Onneksi on muitakin mahdollisuuksia ulkoilla ja "sulattaa ruokaa".
Naapurit kokeilevat ulkona joululahjojaan – kauko-ohjattavia autoja.
to 25.12.2008

Aatto tuli elettyä, samoin tämä ensimmäinen joulupäivä, jonka kuluessa jatkoin eilen aloiteltuja jouluvalmisteluja.


Paitsi flunssa, myös peruselämä on hakusessa, joten ei ihme, että joulu ei oikein löydä muotoaan vuosikymmenten aikana muotoutuneiden rutiinien jouduttua elämänmuutoksen alla uudelleenarviointiin.

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki, niinpä, nyt vain on niin, että jääkaapista ei omasta takaa löydy kuin pari purkkia mehua, pieni juustonpohja, margariinia, leipää ja muutama naapurista aattoaterialta mukaan saatu makkaransiivu kahvileipien päälle tulevia aamuja varten.

Ensimmäinen kerta aikuisen elämäni aikana on tilanne, jossa jouluna ei ole syömisen pakkoa. Perunoita kaipasin ja niinpä naapurin rosollia tehdessäni napostelin yhden keitetyn perunan lautaselle ripoteltuun suolaan dipaten ja, kylläpä oli maistuvaista.
ke 24.12.2008

Yksi yö Jouluun !

Tänään palautui mieleen aika jolloin olen kiirehtinyt epätoivoisena etsimään vielä viime tingan lahjoja, sitä edellistä parempaa lahjaa itse kullekin. Tällä palautumalla yritin ehkä paikata nykytilannetta, kertoa itselle, että mukana oravanpyörässä on oltu ja aikaa aikaansa kutakin.

Nykytilanne on oma valinta, josta kuitenkin enemmän tai vähemmän tuntee syyllisyyttä.

Vain muutama päivä ja vuodenvaihteen juhlapyhät ovat takana ja kevät edessä!

Rosolli tuli tehtyä ja ehkä jotain muutakin huomenissa saan aikaan, kuka tietää.

ma 22.12.2008

Hevoseton mies on huoleton mies

Olen ollut viimeisen viikon flunssaa sairastava ja tämä tila on tilapäisesti vapauttanut minut
syyllisyydentunnoista, joita tavallinen arki on tulvillaan.

Tänään tosin aloin jo tuntea syyllisyyden kajoa, joka tässä tapauksessa lienee merkkinä
orastavasta tervehtymisestä ja siitä taitaneekin seurata luonnollisena jatkeena se,
että minunkin on aika osallistua ympärillä tapahtuviin jouluvalmisteluihin.

Naapurin rosolliaineet ovat odottamassa, joten siitä on hyvä huomenissa aloittaa!


Sivun alkuun