7-sivu

www.marilindgren.fi


Mari Lindgren s. Pääläinen
etunimi.sukunimi@lemonleaves.fi

- syntynyt Helsingissä -44

- muuttanut Espooseen -68

- eläkkeelle 1.1.2009

- kolme lasta

- seitsemän lastenlasta

- puoliso kuollut hoitokodissa ke 18.5.2011


To 19.8.2010   Aamulla +13 eli huomattava lasku eilisestä 19,5 asteesta.

J. Karjalainen & Mustat Lasit: Sankarit (live 1987)      Sankarit- Sakari Kuosmanen, Pate Mustajärvi ja '95 Kiekkoleijonat 

Jostain syystä elämässä täytyy olla niin, että kaikki emme voi nauttia lapsuudesta olemalla sankareita omassa "turvallisessa" perhepiirissä ja haavoitettuina siirrymme aikuisuuteen, jossa saamme mahdollisuuden oman elämämme sankaruuteen, jos vain löydämme siihen tarvittavan voiman. Erityisesti ajattelen näinä päivinä serkkuani Karia, jonka kanssa olemme vuoden ikäerolla lähes samanikäiset.             

           

         

La 14.8.2010, aamulla ukonilma, nyt pilvinen sää

Jo meinas ottaa ohraleipä, kun Petteri ilmoitti, että kakku tehdään ja huomenna tulee vieraita. Ihan kertakaikkiaan järkytyin. Itse olen vikapää taas tähänkin tilanteeseen, kun aina tunnen tarvetta mainita syntymäpäiväni, mutta se johtuu siitä, että olen jotenkin hurjan mieltynyt siihen päivään. Mieltymys on saattanut saada vahvistusta lapsuudessani pidetyistä  juhlista, jonne äiti kutsui väkeä isolla sydämellä mansikka-kermakakkua syömään.

Hakaniemessä 1948  Mökkiyhteisö alkuvaiheessaan  Mökkimaisemissa Raili, Marjatta ja minä  Mökkimaisemissa minä ja Mirri  

Jokaisella vuodella ja vuosikymmenellä on oma historiansa.
Helsinki 1944


Ti 10.8.2010    

Tänään elo on kulkenut jotenkin mollivoittoisesti vaikka siihen ei ole mitään näkyvää syytä.

Ehkä se alkoi tästä. Mietin kuumeisesti mitä "tytöille" kirjoittaisin huomenna alkavien opiskelujen saatteeksi ja keksittyäni mieleistäni asiaa ja siirtäessäni sitä eteenpäin FB heitti minut ulos viestien lähettämispuolelta tunneiksi tai päiviksi. Luulen, että Inan ja Tuan viestit lähtivät, mutta Kean viestin kohdalla tuli stoppi.

Seuraavaksi oli vuorossa päivän peli. Pelikaverilla oli jonkinlaisia mustia pilviä pään päällä (oli kuulemma ollut jo eilen). Yritin  piristää häntä varmaan liiankin
kanssa ja lopulta ehkä onnistuin, mutta tapahtuiko siinä jonkinlainen vaihtokauppa, hänen vireensä siirtyi minulle.

Pelin jälkeen lähdin koirien kanssa vaeltamaan maita ja mantuja, ristiin rastiin lähimetsässä. Jalat kuljettivat ja silmät etsivät sieniä, mutta ajatus kulki omia
teitään. Olin vaihtamassa maisemaa, kun huomasin olevani koiraton kulkija. Pelästyin. Onneksi toinen koirista löytyi kotoaan ja toinen palasi huhuilun
jälkeen metsästä samoilemasta. 

Uusi kierros ja uudet ajatukset. Puolen tunnin pelin aikana heitetään monenlaisia sanoja ja ajatuksia ilmaan. Tänään pelikumppanini totesi, että ei lapset voi aikuisia opettaa. Olin eri mieltä, mutta jatkaessani mietintöjä metsässä tulin siihen tulokseen, että hän oli oikeassa. Eivät lapset ehkä opeta, mutta
aikuiset oppivat heiltä ja heidän tuleekin oppia ja olla herkkävaistoisia ja läsnä olevia lastensa kanssa. 

Eilen hoitokodissa kuulin dalmatiankoirasta, joka oli juuri ennen kuolemaansa käynyt hyvästelemässä jokaisen perheenjäsenen ja sitten siirtynyt ajasta
ikuisuuteen 14 vuoden ikäisenä viime sunnuntaina. Liikuttavaa ja harvinaista jo sekin, että saa koira kuolee luonnollisella tavalla kotona rakkaiden läsnäollessa. 

Muuttaessamme neljännes vuosisata sitten jäi entiselle pihallemme kaksi haudattua koiraa, doberman Ruslan 7 v  ja dalmatiankoira Athene 17 v.,
sekä rakas elävä Manu-kissamme 12 v., joka ei suostunut muuttoon, vaikka kävimme sitä viikkoja muuton jälkeenkin maanittelemassa. Sille löytyi uusi koti naapurista.

    


Ma 9.8.2010   On aihetta kiitokseen, kun luonto on saanut vettä eikä ukonilmasta aiheutunut vahinkoja (meille).

Viime viikko eteni omaa rataansa. Levi kävi lähes päivittäin pelaamassa sulkapalloa puolen tunnin jakson, 10.30-11, vartin jälkeen puolien ja sulan vaihto. Loppuviikosta viritin verkon ja peliin tuli uutta ulottuvuutta, mutta varsinainen menestys oli eilinen yleisö, Petteri ja Daniela, jotka saivat kumppanini loistaviin suorituksiin joilla ihan tosissaan mitattiin mummon pelikuntoa.

Jokin aika sitten näin vilauksen pihalla käyskennelleestä peurasta, mutta eilen peura OLI pihalla. Se aloitti vierailunsa hienovaraisesti kompostista siirtyen mansikkamaalle ja lopulta pensaiden katveeseen. Myöhemmin, ajaessani alapihan nurmikkoa, totesin karviaismarjojen kadonneen. 

Pahinta on pelätä, että alkaisi pelätä, lukee muumikuvassa.
Minulle tuntuu vieraalta ajatus, että alkaisin pelätä sitä, että alkaisin pelätä. Pelot, joita tunnen, ovat jo olemassa. Ukonilma on yksi selkeimmistä peloistani, ei tosin itse tapahtuma, vaan sen mahdolliset seuraukset. Tämä pelko vahvistuu entisestään, kun sitä ei voi jakaa muiden kuin sängyn alla pelkäävän koiran kanssa. Tai onko tämä ehkä lainkaan pelkoa? 
Täysin toisenlainen on pelko jota tunnen tulevaisuuttani kohtaan.

NUORENA tulevaisuus oli suunnitelmallisuutta, tavoitteiden asettamista, rohkeutta, periksiantamattomuutta, innostunutta uteliaisuutta, uusien haasteiden etsimistä, asettamista ja haltuunottoa. AVIOLIITTO opetti ja tasoitti, loivensi innostusta ja toi mukanaan toisenlaisia haasteita, mutta kaksin on kuitenkin aina ollut parempi kuin yksin, koska pahimmillaankin parisuhteessa on  ainakin ollut taistelukumppani, joku lihaa ja verta oleva, jota on voinut syyttää ja sättiä, jos asiat eivät ole sujuneet oman mielen mukaan, jota on voinut odottaa, jota on voinut vihata, jota on voinut rakastaa...

NYT olen ensi kertaa täydellisen yksin vastuussa omasta elämästäni siirryttyäni suoraan äidin holhouksesta antaumuksella ja ilolla puolison "holhoukseen". 
MINÄKIN TUIJOTAN OVEA, jonka takana olevan pelon tunnistan, ja jota yritän parhaani mukaan käsitellä, päivittäin.


   

 


Ma 2.8.2010 

Edelleen on mahtavaa nauttia näin hienosta kesästä, vaikkakin kuivuus vaivaa ja osanotto siitä, että Suomessa on ihmisiä, jotka kärsivät kesän rajun ukkosmyrskyn seurauksista.
Kun meillä oli sähkökatko 11 tuntia sain aavistuksen, mutta vain aavistuksen siitä, mitä on sähkön varassa pyörivälle taloudelle elää sähköttä, vailla minkäänlaista yhteyttä ulkomaailmaan, pyykkikone vaiheessa, pakastimet sulamassa, jääkaappi lämpinä, ilman vettä, koska sekin nousee porakaivosta sähkön voimalla. Olin lievässä paniikissa, vaikka kyse oli vain 11 tunnista ja elin "ihmisten ilmoilla".  Mikä mahtaakaan olla tilanne rajamailla? Toivottavasti viranomaiset huolehtivat ihmisistä ja heidän tarpeistaan.

Torstaina olimme Keravan kävelykadun kesäkirppiksellä, tai oikeammin päivän Keravalla, josta pääosan kirppiksellä. Ja paikka oli kuin pätsi, jossa puuskittainen tuuli lievitti kuumuutta, vaikkakin oli haitaksi myyjille kaataen rekkejä ja riepotellen tavaroita.

Eilen olimme Linnanmäellä "seurueessa, joka vain kasvoi. Ensin lähdettiin oman pesueen + mummon kesken, mukaan liittyi kohta systeri lasten kanssa, naapurin perhe, naapurin perheen ystäväperhe, heidän ystäväperhe ja systerin ystäväperhe siinä vilahti myös." Lainaus on Annen FB:stä.

Sää suosi molempia retkiä kuin myös lauantaista veneväijyä, joka hoidettiin edellisen tavoin kolmen tunnein vuoroissa. Minulla oli 03-06 vuoro, mikä ei ollutkaan koettelemus, vaan mukiin menevä kokemus.

Elämä jatkuu... kunnes kuolema meidät erottaa
Syksyn ja talven mittaan olin Gunnarista hyvinkin huolissani, paino oli lähtenyt tasaiseen laskuun ja seuraukset näkyivät kehon heikkoutena. Korjaavina toimenpiteinä päädyttiin suurentamaan ruoka-annoksia, ja lisäksi hankittiin vaaka, jolla on helppo seurata painoa. Nyt rullaan hänet joka kuukausi pyörätuolissa vaa'alle ja kirjaan lukeman hänen seinäkalenteriinsa. Kesäkuussa oli lievä 100 gr nousu ja heinäkuussa 400 gr. Enempää ei tarvitakaan, sillä nyt hän on, varsinkin auringosta hieman väriä saaneena, koko lailla hyvinvoivan näköinen.  Ulkonäön muuttuminen on vaikuttanut minuun hyvin syvästi. Häpeissäni totean, että unelmieni sortuessa olin rakentanut jonkinlaisen marginaalin elämän ja kuoleman väliin ja siirtänyt hänet tuolle kuoleman odotuksen rajalle. Elämämme on muuttunut, mutta se on täysimääräistä elämää, ei kuoleman odotusta!

Ja taas muutama kuva viikolta
Keravan uudessa puistossa  Pelottavan korkealla hevosessa  Katukauppaa  Lepohetki alkaa

Doris Day - On The Sunny Side Of The Street 


Pe 30.7.2010       
Porgy & Bess "Summertime"
Laila Kinnunen - Kesäyö


Tuikean talven vastapainoksi saamme nauttia poikkeuksellisesta kesästä. Lempeä lämpöisyys on tehnyt myös kesäilloista nautittavia, eikä hyönteisistäkään ole enää haittaa; paarmoja on päivällä vain satunnaisesti, hyttysiä tuskin lainkaan. (Näin siis meidän pihalla, muista ympäristöistä en tiedä!)

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.  

Pihakasvit kuivuvat pystyyn. Pelkään, että kaivosta loppuu vesi ja siksi aikuisten vesileikit saavat odottaa kunnon sateita. Toivon, että pääsen pesemään matot vielä kesäisessä säässä.  Autokin odottaa pesua. Tänään se oli yllätyksekseni harmauden lisäksi myös "hengetön". Keskiviikkona olin unohtanut kuskin oven ihan sepposen selälleen ja tänään akku oli tyhjä. Onneksi Rea oli päättänyt tulla mukaan "leipäkeikalle" ja hänen autollaan homma hoitui ajallaan.

Heinäkuun alussa kanttarellejä kertyi koppaan kuin Saunalahdelta senttejä,  mutta tänään löysin vain muutaman kuivan sienen.
Sateita siis on syytä odottaa, mutta mielellään ilman ukonilmaa, kiitos!

Muutama rantakuva viikolta.
Suinonsalmi  Uimaranta lähestyy  Kavereita näkyvissä  Leikki alkakoon



 Ma 26.7.2010   Gunnarin armeijakuvat ovat vuodelta 1961. Me tapasimme 1962 ja menimme naimisiin unikeonpäivänä 1963, jolloin Gunnar oli 21 ja minä 18.

               


Ke 21.7.2010   Apua, tänään menetetään taas 2 minuuttia aamusta ja illasta, ja huomenna jo enemmän!

Aamulla oli "leipäkeikka". Tavanomaisten elintarvikkeiden lisäksi oli 12 laatikollista maitoa (kesätyöntekijän tilausvirhe), joita kuljettamaan tarvittiin isompi auto. Kesällä on usein paljon ruokaa jaossa ja vastaavasti vähän hakijoita jonossa. Ahdistavaa.

Levi on mukavalla tavalla tuulettanut tunteitani tullessaan lähes päivittäin pelaamaan sulkapalloa. Peliaika on puoli tuntia ja sen kulumista seuraamme hankkimastani suuresta kellosta, jonka asetamme pelin alkaessa näkyville. Puolien vaihto tapahtuu vartin jälkeen. Puoli tuntia näillä keleillä on riittävä aika. Sen kuluessa olemme olleet hikisiä, väsyneitä ja turhautuneitakin, mutta seuraavana päivänä valmiita jatkamaan. 9-vuotiaan ja 66-vuotiaan pelissä tapahtuu paljon muutakin kuin vain sulan liikkumista puolelta toiselle.
 


Ti 20.7.2010  
Auringon liikkeistä: 
ma 21.6. kesäpäivän seisaus, aurinko nousi 3:54 ja laski 22:50,
tänään aurinko nousi 4:32 ja laskee 22:20; ainakin ulkona ollessa huomaa muutoksen aamuin illoin.

Viikon aikana on arjen rinnalla ollut yksi juhla. Sunnuntaina olin 60-vuotispäivillä klo 12-21 (matkoineen) eli melko pitkään poissa kotoa.
Perjantaina hoitokotimatkalla otin useammankin kuvan liikenteessä olleesta "tuhatjalkaisesta", maanantaina Danielasta lähdössä lyhyelle lomalle vanhempiensa kanssa ja jo aiemmin Gunnarin kädestä, mikä on ollut pyörätuolin välissä useampaankin otteeseen; toisilla kerroilla on tullut haavoja, viimeksi käsi mustui päältä ja alta (kuvat eivät kerro koko karua totuutta).
----
Yllättävän äkkiä, heti heinäkuun puoliväliin tultaessa, kesä kääntyi syksyiseen suuntaan.

Elämässä saattaa käydä samoin. Vain hetki ja koko elämä kääntyy päälaelleen. Mistä silloin voi ammentaa voimavaroja muutokseen? Ennen yhteinen kansallinen usko antoi jonkinlaisen pohjan ja tuen elämään, mutta uudempi elämän malli moninaisine näkemyksineen, täydellisen itsenäisenä, rajattomine mahdollisuuksineen saattaa pirstaloida elämää ja jättää jopa tuuliajolle. Ilman merikarttaa tai luotettavaa opasta elämän matkasta voi tottumattomalle tulla voimavaroja koetteleva raasvata kokemus, josta nautittava seikkailu on kaukana.

Ajankohtaista

O
losuhteet voivat muuttua ja uhriksi voi joutua yllättäen.
Joskus/usein muutoksen merkkejä on näkyvissä, mutta niitä ei osaa nähdä/rohkene lukea ja/tai tulkita.

Gunnarin sairauden merkit olivat ilmeiset jo huomattavan paljon ennen diagnosia heinäkuussa 2005. Kimmoke sairaalakäynnistä tuli synttärijuhlissa, joissa omaishoitajana asiantuntijuutta hankkinut henkilö rohkaisi menemään lääkärille, Mmagneettikuvaus Jorvissa vahvisti aivoissa olevan valkoisia alueita.

Lainauksia eräästä kirjasta vuodelta 1957:

  • Koettakaa rukoilla, ettette katkeroituisi.
  • Tietäkää, että avioliitto on elämän vaikein uhkayritys.
  • Ette ole yksin. Kun näette muita aviopareja, jotka hymyilevät toisilleen, tietäkää, että heilläkin on vaikeutensa. Melkein jokainen aviopari on joskus tilanteessa, jolloin heidän yhteiselämänsä on tuntunut heistä sietämättömältä.
  • Tietäkää aina, että teidän avioliitossanne ei ole kysymys vain teistä kahdesta, ei edes lisäksi vain lapsistakaan, vaan että teidän kotinne on eräs rengas suuressa ketjussa. Ketju on juuri niin vahva kuin sen heikoin rengas on. Yhden renkaan katkeaminen ei ole milloinkaan vain yksityisasia. Jos se kestää, ehkä myös lähinnä heikoin rengas kestää. Kukin meistä on veljensä vartija, ja jokainen avioliitto on myös jonkun toisen avioliiton vartija.
  • Kun äidit valittavat, että lapsensa ei nuku yöllä, minä valvoisin onnelisena omien lasteni parissa, jos minulla olisi lapsia.
  • Kun vaimot valittavat, että he odottavat miestään yömyöhällä kotiin tuska sydämessään, minä odottaisin häntä mielelläni, koska hän kuitenkin on ihminen, joka tarvitsee minua. Mutta, kun tulen työstä kotiin ja avaan oven, siellä ei kukaan odottamassa, kun painan oven kiinni, olen kahden yksinäisyyden kanssa.
  • Onni ja elämän tarkoitus on ihmisen sisimmässä, ja ellei sitä siellä ole, hän ei sitä löydä puolisostaan eikä lapsistaankaan.
  • Elämän tarkoitus on aivan toinen. Me emme ole saaneet tehtäväksemme asioida sillä leiviskällä, jota emme ole saaneet, vaan sillä jonka saimme. Emme tiedä, montako talenttia merkitsee koti, puoliso ja lapset, mutta emme myöskään montako yksinäisyys. Aivan varmaa joka tapuksessa on, että yksinäinen ihminen ei ole jäänyt leiviskäänsä vaille. Mutta miten paljon tahansa saimmekaan, aina on jotakin mitä emme ole saaneet, aina voimme nähdä olosuhteet, joissa voisimme paremmin. Avioliitossa olevaa sitovat hänen oman minänsä lisäksi monella tapaa puoliso ja lapset, joskin tässä kaikessa on myös sanomaton elämän rikkaus, mutta yksinäistä saattaa sitoa hänen oma minänsä. Kuitenkin, jos hän on vapaa sisäisesti, hänen elämäntyönsä saattaa saavuttaa sellaiset mitat, joita koko ihmiskunta ei milloinkaan unohda.

Haluan uskoa, että elämä on vaihtopöytä, myös avioliitossa. 
Eräässä suvussa on suuri kuvaraamattu. Uskoin ja toivoin kirjan merkitsevän uskoa ja uskon tuovan siunausta avioliitolle ja perheelle. Näyttää siltä, että Raamattu oli vain kirja hyllyssä.

  "Tuhatjalkainen" liikenneympyrässä  "Tuhatjalkainen" kääntymässä Soukanniemeen  Muumimaa odottaa  Kovia kokenut käsi 


To 15.7.2010  

Puistossa_1  Puistossa_2  Puistossa_3  Puistossa_4

 Mansikkamaa  Poihjoinen rinne   Päivän 2. sato

Muutamia kuvia viime ja tältä viikolta.

Daniela on minun silmissäni ajoittain serkkunsa Kean näköinen, näin nytkin ensimmäisessä kuvassa.
Olimme viime viikon viimeisenä hoitopäivänä Suvisaariston leikkipuistossa, jonne tuli mies ja poika Latokaskesta. Mies alkoi kertoa hyvin yksityiskohtaisesti miten hyvin sosiaaliset suhteet toimivat Latokaskessa. Aloin jo hieman pitkästyä. Vaimo oli mennyt edeltä uimarannalle, josta soitti ja ilmoitti, että ei viihtynyt siellä, haluaa vaihtaa rantaa suomenruotsalaisten äänekkyyden ja rannan kaislikkoisuuden vuoksi. No, se sopi minulle. 

Gunnarin kuva on lauantailta ja loput kuvista tältä päivältä.


Ma 12.7.2010


Toinen toistaan kuumempia päivä takana, joiden aikana työteho on ollut ihan minimissä.

Vietin lauantaina iltapäivän Gunnarin kanssa. Viikon tauon jälkeen minusta näytti, kuin hän on pienentynyt, kasvoistakin, mutta silmissä on ilmettä. Ihanaa oli
hetken aikaa saada katsoa hänen silmiensä hymyävän ja tuntea vierellä maatessa hänen kätensä taputtavan kylkeäni. Hän on läsnä voimiensa mukaan. Sain hänet muutamaan otteeseen naurahtamaan ja kerran tuli sanakin. Keho alkaa kangistua ja siirtäminen pyörätuolista nostolaitteeseen ja siitä wc:n kautta sänkyyn  (vastaava kierros sängystä pyörätuoliin) on haasteellinen yhteistyötapahtuma, jota on hyvä höystää huumorilla.  

Bono-koira on käynyt muutamana päivänä uimassa. Itse uiminen on nautittavaa, mutta koiran saaminen rantaan onkin jo toinen juttu. Bono on ihan pihattokoira jolle kaikki piha-alueen ulkopuolinen liikunta on suunnattoman vastenmielistä.

Juuri nyt naapurissa on 10 viikon ikäinen hovawart narttupentu ja pihalta kuuluu kutsuvia ääniä, joita Bonon on vaikea vastustaa. Se oli katsastamassa pennun, mutta varminta on olla poissa kuvioista, että pentu saa säikkymättä olla vieraana. Ramses nauttii pennusta.

Pääsi rinnallein painuu


To 8.7.2010

Tähän asti on ollut Danielan kanssa melko vauhdikas viikko.
Levi kotiutui maanantaina Ahvenanmaan ympäripurjehdukselta ja on pari kertaa käväissyt. Eilen hän oli hetken pyöräilemässä ja siitä opin saaneena Danielakin ajaa nyt kuin hurjapää ja ajaessaan huutaa piipaa piipaa, pois tieltä poliisi tulee. katsokaa, minulla on jalat pois polkimilta... Vasta muutama viikko sitten hän sai pyörän, jossa on apupyörät ja jota hän ei osannut muutama päivä sitten kuin haparoiden polkea, ja nyt saamme väistellä hurjaa menijää. Toivottavasti mustelmien määrä kaikesta huolimatta pysyy vakiona eikä lisäänny!

Muutama kuva entisestä ajasta. Kuvissa olen n. 7-vuotias. Ekassa kuvassa olen toinen kuvan alalaidan uimareista, ja sen muistan, että käsipohjaa uitiin, ja uiminen oli ihanaa kaupungin pölyn ja kuumuuden keskellä. Seuraavat kaksi kuvaa ovat "sieltä kaukaa, mökiltä", joka oli Vantaan Nissbackassa (tai Jokivarressa, kuten sanoimme myös). Opettelin uimaan "propsin" avulla ja polskimisharjoituksia tein laiturista kiinni pitäen. Ja äiti oli kova ikuistamaan tapahtumia. Vesi oli sameaa jokivettä ja uimapaikalla joen laidat olivat usein niljakkaina meidän lasten tekemistä savisista liukumäistä. Uintiin liittyvien huvien lisäksi hauskaa oli myös simpukoiden kaivaminen jokipenkereen sinisestä savesta.

Brahen kentän altaalla   Nissbackassa  Uintiharjoittelua


Su 4.7.2010 klo 22 jälkeen

         

                                                                                                Jokaiselle joku on kai rakkain...?  Evrybody somebody is lover

  Olin iltapäivän oman rakkaimman ihmiseni kanssa. Yhteensattumien summana tulevalla viikolla tulee olemaan tavallisuudesta poikkeava aikataulu ja nähtäväksi jää miten viikko rakentuu Gunnarin ja minun kohdalla.  Tänään oli kuitenkin monta tuntia laatuaikaa yhdessä. Tässä kuussa, unikeonpäivänä, täyttyy 47 vuotta avioliittoa, myrskyisää, tai sanoisinko haasteellista myötä ja vastoinkäymistä, joka on nyt huipentunut erossa asumiseen, mutta sitä kautta myös moniin hyviin hetkiin mikromaailmassa, josta on karsittu kaikki turha pois - katse kertoo kaiken, se on yhteisen elämän lanka.
  Yllä olevat kaksi kuvaa on otettu lähtöni hetkellä jolloin, joko tilanne on todellinen tai mielikuvitukseni tuotetta, Gunnar on aina surullinen, katse ohittaa minut ja silmät kostuvat, olemuksessa on suuttumusta, mutta erosuukko on aina yhtä kiihkeä ja täynnä kaipausta, eikä siihen voi millään vastata; tuskaa ei voi poistaa, joudun tuottamaan pettymyksen, jättämään yksin.

Kotimatkalla kolme pyöräilijää kuumensi muutamien autoilijoiden tunteita niin, että tilaisuuden tullen ohitus tapahui liikenteenjakajan väärältä puolelta.
Jotkut jäivät roikkumaan polkijoiden perään. Sitkeitä sissejä nuo pyöräilijät, pyörätieverkosto on harrastelijoita varten, ammattilaiset vaativat kunnon ajoväylän.

Kotonakin oli yksi sitkeä sissi, joka oli aamukuudesta asti ollut ihan duracell pupuna liikkeellä ja sama meno jatkui siihen asti kunnes tiemme erosivat ilta seitsemältä.


     Su 4.7.2010

Ensimmäinen veneväijy on takana. Hoidimme homman kolmen tunnin jaksoissa. Minulla oli helpoin jakso klo 21-24, Petterillä 24-03 ja Annella 03-06. 
Kotiuduttuaan Annea odotti  isiä herättelevä tyttönen, jonka hän laittoi kantoreppuun ja lähti koiran kanssa metsään, poiketen ensin hakemaan Bonon ja minut.
Matka kulki aamukasteisen pellon kautta aamuviileään metsään, jossa kaiken aikaa seurana oli aamuvirkeitä hyttysiä.
Danielalla oli hellyttävästi mukana unipupu.

Rea ja Smurf osallistuivat väijyyn ensimmäisen tuntini ajan.

Miten tähän tehtävään liittyvää "painolastia" saisi kevennettyä?


Rea ja Smurf ilta-auringossa  Vartiotupa  Kaloja uiskenteli ristiin rastiin  Paikoitusaluetta  Tulo satama-alueelle   Satama-aluetta

 


La 3.7.2010

Kesäkuva viikolta  Lokkeja ilmatilassa  Daniela perjantaimajassa

Kuvia ja keskustelu kesäisen viikon varrelta

Eräänä päivänä avasin lahjaksi saamani lohipaketin pihalla, ja kuinka ollakaan, ilmatila täyttyi lokeista; vain muutaman sain kuvattua.
Perjantaina rakensimme Danielan kanssa neljännen majan, jossa äiti köllii pupuvauvansa kanssa.

Päivänä muutamana harjasin aamutakkuja Danielan hiuksista ja siinä harjatessa kehkeytyi seuraava keskustelu:

Näin mummo aina harjaa ukinkin hiuksia.
          Mummo, mummo, ukki tuli isolla postiautolla!
Ei se ollut postiauto, se oli invataksi. Se tapahtui viime kesänä, silloin sinä olit kaksivuotias.
          Niin, ja minä menin halittamaan sun ukkia.
Miltäs se tuntui halittaa?
          Hyvältä. Missä nyt ukki on?
Siellä hoitokodissa.
          Ai siellä Tapiolassa? Minä tulin pienellä taksiautolla äitin ja isin kanssa. Se oli kivaa, kun siellä ei ollut turvavöitä, mutta äitillä oli turvavyö. Isilläkin oli.

Näin vaihdettiinkin jo toiseen tarinaan ja muisteltiin maaliskuista taksimatkaa lentokentältä kotiin.


Ti 29.6.2010                                  

     
Juhannuksen mentyä alkoi kaksi viikkoa uutta ja erilaista arkea päiväkodista lomailevan Danielan kanssa (tosin olen anonut huomisen vapaaksi muita tehtäviä varten).  Tänään, kellon lähestyessä kahtatoista, olimme vielä sisällä lämmittelyosiossa. Lopulta lähdimme ulos ja majanrakennukseen, jonka rakensi isä-mummo ja jota asustaa Anne-äiti-Daniela.
Viime perjantainakin oli maja, erilainen ja erilaisella pohjapiirustuksella.

Ramses, toinen majanvartijakoira, on lepovuorossa omassa majassa.  Maja ulkoa  Maja asukkaineen sisältä. 
Ulkokuva      Vuorossa oleva majanvartijakoira.

Eilen olimme koko päivän pihalla ja Levi-serkkukin kävi tervehtimässä. Hän lähti tänään aamusta isänsä kanssa
purjehduskisaan, joka hänen kohdallaan kestää viikon ja Teemu-isän kohdalla kaksi viikkoa. Levi palaa kisan puolivälissä kotiin lentäen.

Voihan opetus! 
Olen saanut oman tuntuman siitä miten käy, kun jää pienellä kirjoitettu präntti lukematta.
Joitakin viikkoja sitten innoistuin tilaamaan uudet soittoäänet puhelimiini (2). Soittoääniä en onnistunut siirtämään laitteisiin, mutta joka perjantai vastaanotin kaksi tekstaria tuplana, joista toinen oli nakukalenterimainos, ja puhelinlasku alkoi kasvaa. Olin siis jättänyt lukematta jonkin tärkeän kohdan, vaikka nimenomaan yritin olla tarkkanvalppaana, että en sitoutuisi minkäänlaisiin jatkotoimiin. Nyt sopimus on lopetettu ja mielenrauha palautunut.


To 24.6.2010

Kovin on haavoittuvaista tämä tietokoneyhteiskunnan jäsenä eläminen. Vajaat kaksi viikkoa sitten olleen myrskyn vuoksi olimme sähköttä 11,5 tuntia. Nyt on takana usean päivän nettikatkos ja Elisan korjaavien toimien odotus. Ja sitten on tuo reistailevaksi heittäytynyt digiboxi.

Levi on ollut vauhdissa koulun loppumisesta alkaen. Ensin oli futiskoulu, jonka päätyttyä päivät kuluivat Vikingaborgissa tai Puropuistossa ja iltaisin oli uimakoulu. Nyt varsinainen loma on alkanut. Danielallakin on alkanut loma. Taakse on jäänyt pienten lasten ryhmä "alakerrassa", syksy aloitetaan isojen ryhmässä "yläkerrassa".

Viime sunnuntaina vietettiin Danielan 3-vuotissynttäreitä aurinkoisessa, mutta viileässä säässä.
Joitakin lahjoja  Jade-serkku  Tua ja Kea serkut  Levi ja Jesse serkut
Tänään ei ollut viileätä, vaan oikea vanhanajan kesäpäivä 


Ma 14.6.2010

Gunnar, nostolaite ja pyörätuoliKuvassa on Gunnar viime tiistaina rutiiniksi tulleessa tilanteessa, siirtymässä nostolaitteen avulla sängystä pyörätuoliin.  Siirtotapahtumassa on monta vaihetta ja kokonaisuutena se kaikki on Gunnarille hyvinkin pelottavaa hänen joutuessaan olemaan toisen ihmisen ja laiteiden ?armoilla?.

Olen pyrkinyt jokaisen käynnin jälkeen hahmottamaan Gunnarin mielialaa, ja omaani myös.
Muutamana viime kertana en ole pystynyt muodostamaan minkäänlaista kuvaa siitä ?missä mennään?,
mutta tämä päivä oli kuin viime kerran toisto ja antoikin jo aineksia kuvan muotoutumiselle.
Ensin Gunnar oli hyvin vihainen minulle, löi ja sätti sanoin, vaikka ei muuten juurikaan käytä sanoja. Päivälevolla tilanne muuttui, olemus rauhoittui ja vihaisuus vaihtui haikeudeksi ja hämmennykseksi, suruksikin. Ennen kotiin lähtöäni olimme hetken surumme vallassa. Sitten oli palattava nykyhetkeen, tilanteeseen, jota ei voi muuttaa, mutta josta voi vielä löytää iloisiakin asioita. 
Gunnarin sai tänään nauramaan mummon puutarhan nurmikolla tepasteleva västäräkki, jolla oli mato suussa.

Lauantaina oli kaunis auringonpaisteinen päivä, jota puuskittainen voimakas tuuli mukavalla ja jännittävälläkin tavalla siivitti.  Iltapäivästä alkanut sähkökatkos pudotti kaksi perhettä hetkeksi aikaa pois turvaverkosta. Meidän ja Petterin taloudesta katkesivat sähköt klo 14.30. Realla linjat toimivat ja hän saattoi netin kautta seurata myrskyn aiheuttamia katkoksia, punaisten palluroiden liikehtimistä pitkin Etelä-Suomea.  Kun selvisi, että Suvisaaristossa ei ollut häiriötä, aloin huolestua, vaikka aluksi oletin, aikaisempaan kokemukseeni pohjautuen, vian tulevan pian korjatuksi. Parin tunnin odottelun jälkeen päätin SELVITTÄÄ tilanteen Fortumin 24 h sähköhäiriönumerosta 0800195011. Ja tästä alkoi huoli. En saanut numeroon yhteyttä, en numerotiedustelunkaan kautta. Huomasin ahdistuvani, kun tajusin, että yhteyden saaminen ei olekaan ihan vain soiton päässä. Päätin yrittää systemaattisesti ja tosissani. Soitin kahden eri operaattorin kautta samanaikaisesti tauotta n. kolmen tunnin ajan. Pari kertaa pääsin numero-ohjaus virtaan, mutta molemmilla kerroilla teki puhelin tenän, kenttä loppui. Aloin olla ahdistunut ja neuvoton. Lopulta n. klo 20 päätin yrittää läpi soittamalla kaukolämmön vikailmoitukseen. Olin helpottunut, kun sain yhteyden automaatin sijasta langan päässä olevaan ihmiseen, joka kaiken lisäksi oli ymmärtäväinen ja avulias. Hän lupasi laittaa tiedon sähköpostilla eteenpäin (samoin Rea oli tehnyt jo tunteja aiemmin) ja kertoi samalla häiriöistä puhelinlinjoissa, joita Sonera parhaillaan yrittää selvittää. Näytti siis siltä, että yhteensattumien summa oli syynä ahdistavaan pattitilanteeseen, jonka vuoksi olimme jääneet systeemin ulkopuolelle. Olimmeko ainoat?
Lähdin toivorikkaana ja iloisena kertomaan naapureille, että asiamme on hoidossa. Rean luona latasin puhelimet ja istuimme iltaa.
Kotiin tultuani olin pettynyt. Sähköt olivat edelleen poissa. Soitin vikanumeroon ja yllätykseksi pääsin läpi. Virallinen vikailmoitus otettiin vastaan klo 23.15 ja näin pääsimme taas 8,5 tunnin jälkeen kartalle. Ajassa se ei ollut kauan, mutta verkostoituneelle nykyihmiselle kokemus oli uskomattomassa epätodellisuudessaan huomattavasti pidempi aikamatka.
Petteri tiesi sähköjen tulleen klo 02, ja minä totesin asian klo 04 jolloin ohjelmoin vaiheeseen jääneen pyykkikoneen jatkamaan hommiaan.  Olimme olleet sähköttä 11,5 tuntia. 
Minulle sähköttömyys ei ollut pahin juttu, vaan se, että systeemi petti, yhteys ei toiminut, en ollut kenellekään olemassa. Jos olisin ollut ?mökin muija kaukana korvessa? en todellakaan olisi ollut olemassa. Onneksi asun perheen keskellä ja naapuriavun piirissä.


Ke 9.6.2010  Tämän verran tänään:

Anne on Vegasissa, Levi harrastaa aamupäivisin Puropuistoa, iltapäivisin futista, iltaisin uimakoulua, "tytöistä" ei kuulu mitään, nuohooja on tulossa, hoitokodissa oli eilen iltapalana grillattua makkaraa ja sangriaa. Lauantaina Danielan kummisedän toinen koira oli jouduttu lopettamaan vanhuuden vaivojen vuoksi, mutta rinnalla kasvoi Fani, jota Daniela oli eilen katsomassa.

Elintarvikejakelusta on jäänyt säkeittäin leipää mikä talviaikaan on mennyt lähitalleille ja nyt, hevosien ollessa kesälaitumilla, menee roskiin. Tarjosin leipää oman alueeni metsästysseuralle, pyrkivät siihen, että eläimet olisivat kesällä omavaraisia, eivät ruokinnassa. Odotan vastausta.

Hoitokodissa ei käytetä uni- eikä psyykelääkkeitä. vaan panostetaan "luomuelämään", ja esim. lauantaisin on päivällinen pitkän kaavan mukaan viinin ja keskioluen kera. Joskus on myös poikkeuksia, kuten eilen makkaraa ja sangriaa.


Ma 7.6.2010, Jonin syntymäpäivä
Gunnarilla kesätukka  Bonolla iltalenkki hieman takkuaa  Kiireinen viestinviejä  Viime järjestelyt ennen lentokenttää

Ensimmäinen kuva on lauantailta hoitokodista. Perjantaina vieraili saksitaksi ja Gunnarille leikattiin kesätukka, ihan sellainen vanhanaikainen tuttu malli mikä on ollut hänellä, ja jo hänen isälläänkin aikanaan. Toinen kuva on myös lauantailta. Vapaaehtoinen liikkuminen pihan rajojen ulkopuolella ei oikein kuulu Bonon mielipuuhiin ja tässä alkumatka mennään sylissä, heti piha-alueen lopussa alkaa pelto ja metsä ja omatoiminen liikunta; kytkettynä kaikki liikunta on vielä nihkeämpää. Sunnuntain kuvissa Danielaa vauhdittaa äidin klo 14 alkava lento Vegasiin. Tyttönen vilisti "tukka hulmuten" kahden talon väliä, ja lopulta koko perhe saatteli Rapsu-koiran mummolaan hetkelliseen hoitoon. Rapsukin oli ollut jo pari päivää koiranvaistoinensa ihan hakusessa. Ensimmäinen vuorokausi menossa. Ramseksen tilanne on tasaantunut. Miten on Danielan laita?

Tänään Levillä alkoi futisleiri ja illalla odottaa uimakoulu, joten ohjelmaa riittää. Kävin kurkistamassa kotisivuarkistoa. Vuodenkierto toistuu sielläkin ja sivulla 4 on viime vuoden vastaavat tapahtumat eli kesäkuun synttäreitä, futiskoulua, mansikkamaata jne.

Levi on vuoden takaiseen verrattuna huomattavasti rohkeampi ja itsenäisempi. Ihanaa oli todeta, että vuosien varrella on löytynyt "yhteinen sävel" eikä tarvitse "virittää soitinta"  uudelleen. Tämä pätee ainakin kahdenkeskisissä hetkissämme.

Ikään katsomatta käytökseemme vaikuttavat läsnäolijat. Saatamme muuttua toisillemme vieraammiksi muiden läsnäollessa. Inan, Tuan ja Kean kanssa eletyt kahdenkeskiset mummo-tilanteet, joissa olisimme oppineet toisiamme tuntemaan, ovat olleet häviävän pieniä hetkiä, joiden vaikutus ja muisto on jäänyt olemattomaksi. Koska tahansa on mahdollista vahvistaa tätä kokemusta, mutta ikä vie mennessään, eikä menneellä sukupolvella ole juurikaan painoarvoa. Rahalla saattaisi saada tilanteeseen muutosta, mutta olen jäänyt tässä teini-iän kapinalliseksi ja ajattelen, että minun on kelvattava itsenäni tai sitten ei lainkaan. Nuorena opin myös sen, että koskaan ei tiedä, koska saa enkeleitä vieraakseen, eli ei voi ennalta tietää mihin mikin tapaaminen johtaa.

Onnekseni Levin ja Danielan kanssa yhteys on saanut muodostua. Haluan uskoa, että erilaisilla ja eri-ikäisillä ihmisillä on annettavaa toisilleen ilman lahjuksia.

http://www.youtube.com/watch?v=4BvBkTmDWBA&feature=fvw  "Ei ole koiraa karvoihin katsominen".

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=651795 Päivänsäteen matkassa.


To 3.6.2010  

Alla olevat kuvat ovat viime sunnuntain aamulenkiltä metsäisillä poluilla ja hiljaisilla kyläteillä. Tunnin lenkillä ei ollut yhtään kohtaamista. Kuvissa näkyy paitsi maisemaa, myös ihmisten aherruksen tuloksia.

                     


Pe 28.5.2010

Torstain kirjaukset:

Muutaman päivän sairastaessani olin tänä aamuna melko huterassa kunnossa, mutta päätin silti lähteä liikkeelle kohti hoitokotia.
Jälleen kerran ajomatkalla omaa kuntoani ihmetellen mietin miten huonokuntoisia ihmisiä saattaakaan löytyä rattia pyörittämästä.

Viime vuoden vastaavana päivänä olin kokenut hoitokodin puolisoryhmän turhauttavana, ja koko tilanteen masentavana; koin itse laitostuvani ja puolisoryhmästä nousseiden ehdotusten toteutumisen mahdottomana. Tänään tilanne on toinen. Puolisoryhmä on, paitsi vertaisryhmä, myös muutosagentti.  Muutokset tosin ovat hitaasti eteneviä, mutta silti todellisia. Tulemme kuulluiksi!
Ja omassa asenteessani on myös tapahtunut muutosta. Olen, tottakai, tässä vaiheessa sopeutunut ajatukseen, että puolisollani on aggressiivisesti etenevä parantumaton sairaus, eikä siinä vastaan pullikointi auta, on alettava uida samaan suuntaan muiden kanssa. Käytännössä sairauden eteneminen on tarkoittanut sitä, että me asumme eri asunnoissa, ja kummastakin haluan tavalla tai toisella pitää huolta. Gunnarin huoneen lisäksi olen ottanut vastuuta myös tiloista huoneen ulkopuolella kohentaen paikkoja tarpeen mukaan. Näin oma viihtyvyyteni on lisääntynyt ja toivottavasti toistenkin. Mm. tänään kävin sinipiiallani pyyhkäisemässä "eilispäivän" keltaiset vanat erään asukkaan ovenedustalta. Samanlaiset vanat tulivat talviaikaan tutuiksi Gunnarin huoneessa, mutta nyt ovi on aina lukossa ja merkkaaminen jää oven ulkopuolelle.

Se, että puoliso on parantumattomasti sairas ja hoidossa kodin ulkopuolella, ei ole helposti hyväksyttävä tilanne. Sopeutumisessa hyvänä apuna ovat aika ja tuttuus. Olen tullut tutuksi hoitokodin henkilökunnalle, en ole heille uhka, tapani ovat vakiintuneet. Myös hoitokodista henkilökuntineen on tullut minulle tuttu ympäristö, jossa luontevasti elän ja olen. Olen osa sitä silloin kun olen paikalla

Ja toistamiseen totean, että on suuri ilo ja kunnia saada kulkea Gunnarin kanssa tätä yhteistä matkaa.


Ti 25.5.2010

Kevätflunssa sai yllättäen otteen minusta ja jouduin kysymään sairauslomaa totutuista yleishyödyllisistä viikkorutiineista. Luvan saatuani mieli keventyi, kun ei tarvitse väkisin pinnistellä itseä huomenaamuksi toimintakuntoon ja näinpä voinkin "rasittaa" itseäni muutamalla kotisivurivillä.

Alla muutamia keinukuvia, joita olisi voinut olla enemmän eri vuosikymmeniltä, mutta siihen eivät voimat tällä erää riitä. Vasen kuva on otettu viime perjantaina. Siinä Levi ja Daniela keinuvat mummolan pihalla ilta-auringossa melkoista vauhtia, keskimmäisessä kuvassa olen äidin merkintöjen mukaan 5-vuotias ja mökkikuvassa 6-vuotias. Mökki on ilmeisen uusi (vaikka näyttää vanhalta), koska takana ei ole vielä muuta asutusta eikä oman pihan kuusiaidan taimiakaan. Myöhemmin takana olevalle pellolle tuli mökki toisensa viereen ja meidänkin mökin ilme muuttui, kun se maalattiin punamullalla. Tässä kuvassa se on aika vaatimattoman näköinen tupanen, mutta siinä oli riittävästi olotilaa (huone, keittiö, kuisti ja vintti), ja runsaasti siivottavaa pikkutytölle. Ja puutarhassa oli lisää puurtamista. Oli mansikkamaa ja kukkapenkit ja hiekkatie... Samanlaisia kesäpuuhia teen edelleenkin, vaikka tuolloin lapsena luulin, että en ikinä enää ryhdy hoitamaan minkäänlaista länttiä.


Levi ja Daniela 2010  "Tupu" Brahen kentällä 1949  "Tupu" mökillä 1950


La 22.5.2010npcomments-->npcomments-->npcomments-->npcomments-->

Tänään säätyyppi vaihtui. Levi oli viime yönä yökylässä ja ihmetteli seinällä olevaa ilmapuntaria. Lupasin näyttää miten se käytännössä toimii ja toivoin mielessäni, että sää vaihtuisi niin radikaalisti, että se näkyisi myös ilmapuntarissa ja todentaisi sen toimivuutta, mutta näin ei tapahtunut. Nyt on kuitenkin ensi havainto tehty ja siitä  tieto syvenee sitten, kun on sen tiedon aika.

Kaiken ikää otamme haltuumme uutta tietoa ja uusia elämyksiä, yksikään päivä ei ole minkään ikäisenä täysin edeltäjänsä kaltainen, aina on aihetta ihmettelylle.

Lapsen ihmettelyä pidämme luonnollisena ja annamme sille tilaa, ja vastavuoroisesti lapsi antaa tilaa vanhemmilleen tulla mukaan hänen ihmettelyynsä. Syntyy vuorovaikutusta, jolla edesautetaan onnistunutta ja rakentavaa elämää.

Nuori aikuinen ei välttämättä ihmettele elämän monimuotoisuutta edes samaa sukupuolta olevan vanhempansa kanssa, vaan valitsee luottohenkilöt itse. Se on varmaankin luonnon laki, vaikka usein murheellinen sellainen. Monelta ikävyydeltä voitaisiin välttyä, jos voisi syntyä kuilun sijaan kahden eri-ikäisen aikuisen välinen uusi ja erilainen ystävyys.

Yksi näitä alkavan aikuisuuden erikoisuuksia on, että nuori päättää yksipuolisella sopimuksella muuttaa oman lapsuudenkotinsa maksuttomaksi hotelliksi täysillä palveluilla. On kovin loukkaavaa joutua vanhempana paitsi maksumieheksi, myös yli kävellyksi, ovimatoksi omalle rakkaalle lapselleen. Siinä on tunteiden myllerrystä vähintään yhtä paljon kuin vasta avautuneessa aikuisuudessa. Koska näin tapahtuu sukupolvesta toiseen, niin kyseessä on varmaankin jonkinlainen luonnon laki jota kotoa irtautuminen edellyttää - lapsi aikuistuttuaan haluaa keksiä pyörän itse ja tässä valinnassaan altistaa itsensä kohtaamaan elämän alkukarikot karkeamman mukaan kantapään kautta.

Onneksi elämä myös jossakin vaiheessa seestyy ja tunteet tasaantuvat. Vanhempi on edelläkävijä, edellä kokija, tien raivaaja. Lapsen, jolla on vanhemmat, ei koskaan tarvitse kulkea umpimetsässä, vaikka olisi eksyksissäkin. Häntä varten on tie tehty, ei ehkä mieleinen, mutta kestävyydessä koeteltu, rakkaudella ja elämällä tallattu.



Ma 17.5.2010 Gunnar 14.5.2010

Kaikkien alla olevien tapahtumien yhteinen nimittäjä on kaunis sää.

  Tua torstaina             

   Helatorstaina kohottelimme maljoja Tuan täysi-ikäisyydelle.
   Perjantaina olin ip:n Gunnarin luona. Sää oli tuolloinkin kaunis ja monet asukkaista olivat ulkosalla.
   Viime vuonna Gunnar käveli omatoimisesti, mutta nyt on turvauduttava toisten ja tekniikan apuun.

   Lauantaina laitettiin pirttikalusto autoon, pöytä auton katolle, ja suunnistin Inan luokse uuteen kotiin.Tavaroita Inalle menossa
   Oli kuulemma "naapurin tytöistä" hauskan näköistä, kun tiellä kulki auto jonka katolla oli pöytä.

    Muut kuvat ovat Danielasta yökylässä. Tällä kertaa päällimmäinen viehätyksen aihe olivat keinu
    ja maatuskanuket. Nukkeja käytiin kokoamassa vielä 22.30, kun uni ei tullut, vaikka oli 
    luettu jo monet kirjat ja laulettu monet laulut ja kirjoista oli laskettu 12 kirahvin jalat, sarvet, hännät ja 
    pilkut ja... Välillä Daniela oli muurahainen pesässä sängyn ja kaapin välissä kertoen vähän haikeana,
    mutta reippaana, että muurahaisen oma pesä on tuolla, osoittaen omaa kotia.  Juuri kun mummolta alkoi
    mennä usko nukahtamiseen tapahtui klo 22.59 ihme, lapsi halusi tulla syliin, ja nukahti. 

 Lauantai-illan keinumista  Rakentelu on totista työtä  ... ja onnistunutta lopputulosta  Seuraava aamu, urakka takana... 


Ke 12.5.2010

Ihana kesäpäivä. Sitä todistivat kaksi pihan yllä lennellyttä pääskystäkin, sekä kohisten vihreäksi muuttuva luonto.

Face Bookin käyttöni on entisestään lisääntynyt, mutta ei ole pelkoa näiden kahden viestimen, kotisivujen ja FB:n keskinäisestä kilpailusta, vaan pikemminkin siitä, että ne erilaisuudellaan täydentävät yksin jäämisen aukkoja. Mutta, kenelle soisi näin kurjan elämän, että täytyy vuorovaikutustaan pitää yllä virtuaalisessa todellisuudessa aidon kasvokkain käydyn keskustelun asemesta?

Löysimme Gunnarin kanssa keskustelun taidon alkeet liian myöhään, oikeastaan hänen jo sairastuttuaan. Totta kai me kommunikoimme monin eri tavoin toistemme kanssa, mutta oikeata keskustelua samanarvoisina kumppaneina ilman ennakkoasennetta toisen mielipiteille tilaa antaen, kuunnellen ja kuullen, siinäkin me jäimme aivan keskenkasvuisiksi. Vasta, kun oli saanut aavistuksen verran kokea levollista ja keskustelevaa yhteiseloa, alkoi ymmärtää miten elämä olisi voinut olla toisenlaista. Luulen, että esteinä keskustelun jujun löytämiselle olivat arjen pyörittämisen kiireet ja paineet sekä niistä nousseet haasteet ja tunnelataukset, mutta myös aito taitamattomuus, ja "viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä" kehittymätön ja ailahteleva minä, joka helposti joko paukuttaa henkseleitä tai loukkaantuu. 

Elämä olisi voinut olla mielenkiintoisempi seikkailu, jos olisimme varhemmin päässeet ymmärtämään toistemme kunnioituksen ja arvostuksen, erilaisuuden sietämisen ja suvaitsevaisuuden merkityksen ja myönteiset vaikutukset omassa yhteiselossamme. Vihoittelu ja kilpailu kulutti voimavaroja ja vieraannutti paitsi toisesta, myös itsestä.


Ti 11.5.2010

Nautin tästä ihanuudesta, kun tekniikka pelaa ja voin kirjoittaa muutamia rivejä silloin, kun hyvältä tuntuu.

Olen ollut Danielan seuraneitinä 1,5 päivää hänen ollessaan flunssapotilaana. Eilen hän oli kovin sairas, yski jatkuvasti ja oli kuumeinen, mutta tänään oli parempi päivä ja leikki sujui. Hän oli äiti ja Paddington karhu oli isä. Keskipäivän lähestyessä totesin, että kohta Anne-äiti tulee ja siihen Daniela sanoi, että ei tule, Anne äiti on jo kotona, minä olen äiti. Anne tuli ja minä jatkoin välittömästi matkaani hoitokotiin, jossa kaikki oli "olosuhteisiin nähden hyvin". Gunnarilla oli hyvä viretila ja hän oli aktiivisesti minuun yhteydessä kosketellen jatkuvasti kasvojani ollessamme päikkäreillä.

Huomenissa aamu alkaa leipäkeikalla eli einesten hakemisella. Mukaan tulee diakoniaa opiskeleva Ville-V. Leipäkeikalta kirpputorille ja sitten onkin pitkähkön tauon jälkeen aika tarttua haravaan varsinkin, kun  haravointi on kohta taakse jäänyt mahdollisuus ruohon kasvaessa. Myös sammaleen kimppuun pitää käydä konevoimin. Toivon vain, että sää muuttuu ulkotöihin innostavaksi. 

Daniela Anne-äitinä    1. kuvassa Daniela on Anne-äiti ja tässä roolissaan hän ihan konkreettisesti esittää Paddingon-isälle missä sähkölaitteessa on vika.
   2. kuva on otettu 31.5.2007 Levin päiväkodin kevätjuhlassa.
   3. kuva on kukkapenkistä, joka näyttäisi tänä vuonna jättävän väliin tulppaanit ja narsissit ja keskittyvän esikoihin.

   Flooranpäivänä Tua täyttää 18 vuotta. 

   Mihin nuoruus loppuu? Suomessa täysi-ikäisyyden raja on laskenut 24 ikävuodesta ensin 21 vuoteen, 1960-luvun lopulla se oli hetken 20 ja vuodesta 1976
   lähtien 18 vuotta. Mutta loppuuko nuoruus täysi-ikäisyyteen? 


      Levi, Gunnar ja minä   Esikkopenkki   Tua


Ma 10.5.2010

Taas on kulunut iät ja ajat edellisestä merkinnästä. Tahtotilaa kirjoittamiselle olisi ollut, mutta se ja mahdollisuus eivät oikein ole kohdanneet toisiaan.

Kuun vaihteessa olin Rean, Levin ja Teemun kanssa Lontoossa. Levi oli reipas kävelijä, käveli pitkiä matkoja nurisematta. Se on aikamoinen suoritus kaverilta, joka täytti roosanpäivänä 9 vuotta. Onnittelumaljat kohotettiin vähän ennakkoon Lontoon Hard Rock cafeessa.

Viikonloppumatka Lontooseen oli kohtuullisen kevyt toteuttaa ja antoi mukavasti potkua elämään, vain kukkaro jäi valittamaan ja mieli haaveilemaan muustakin  elämästä kuin saunalahden senttisateesta.

Espoossa ma 26.4.  Lontoossa  to 29.4.   Lontoossa to 29.4. Levi ja Rea

Eilen äitienpäivän lippua nostaessani kuulin käen kukuntaa, tosin vain pari kertaa. Taikauskoinen jos olisin, kauhistuisin.


Ke 21.4.2010

Nyt ovat kyllä pienet marinat paikallaan.
Olin eilisen iltapäivän Gunnarin kanssa hoitokodissa ja päätin mennä sinne myös tänään, koska on Tapiolan seurakunnan järjestämänä hartaushetki. Keskipäivällä iski ahneus puutarhatöihin. Soitin ja varmistin pitääkö tietoni paikkansa välttyäkseni turhalta matkalta ja siitä aiheutuvasta harmistuksesta. Kyllä, hartaus on klo 14.30, oli vastaus. Sovittiin hoitajan kanssa, että Gunnar on lepäämässä klo 13-14 välisen ajan ja sen jälkeen hänet siirretään pyörätuoliin ja saliin.
Olin paikalla klo 14. Kiirehtien siirsin Gunnarin nostolaitteella vessaan ja sieltä pyörätuoliin, salissa olimme tasan 14.30. Sitten alkoi 40 minuutin odotus. Eräässä pöytäryhmässä sanailtiin toraisestikin lähes kaiken aikaa. (Kyllä se peittelemättömän sanailun ja kehonkielen näytelmä aina yhden huonon hartauden voitti, ja se oli tosi elämää, hoitokodin arkipäivää.)
Lopulta Gunnarkin alkoi hermostua tapahtumattomuuteen, alkoi nimitellä minua ensin hiljaisella äänellä, ja sitten ääntä korottaen. Silloin päätin, että meidän odottelumme loppuu tähän. Samaan tulokseen oli tullut henkilökuntakin, joka alkoi tarjoilla myöhästynyttä iltapäiväkahvia. 
Olin aiemmin päivällä lukenut Merete Mazzarellan erään lehden julkaiseman jutun jossa hän kertoi mm. miten hän koki eläkeläisiä kohdeltavan eriarvoisesti johonkin toiseen ikäryhmään nähden. Kyse oli kahden vuoden takaisesta elokuvanäytöksestä, jota ei teatterin puolelta tultu esittämään eikä infottu peruutuksesta.
Tässä oli vastaavanlainen tapaus ja kohderyhmänä muistisairaat, hoitohenkilökunta (joka oli omissa toimissaan huomioinut hartauden tarvitseman tilan ja ajan, ja tehnyt tarvittavat valmistelut mm. siirtänyt asukkaat saliin odottamaan hartautta) Myös läsnä olevat omaiset olivat luopuneet jostakin hartauden hyväksi. Herää kysymys mistä oli kysymys? Laitoin kysymyksen pastorille ja kopion kirkkoherralle.


Ma 19.4.2010 - aamukymmeneltä on +3,3 astetta eli aika viileä huhtikuinen aamu, mutta viime vuonna oli vielä viileämpää, joten ei mitään uutta auringon alla. Harmaa päivä panee vähän jarruttelemaan ulosmenoa ja siksi viivähdänkin hetken aikaa muistoissa. Hain muutaman kuvan menneestä, Turussa vietetystä ajasta. Isoisäni Aleksanteri ja isoäitini Aino olivat eronneet ja isoisä solmi uuden avioliiton äiti-Mailan kanssa, jolla oli Maila tytär. Perheeseen syntyi kolme lasta, Miikka, josta tuli hyvä ystävä, Maini, joka oli yksi äitini rakastamista ja ihailemista sukulaislapsista, ja Martti, johon en ikäeromme vuoksi koskaan tutustunut.  Maila, Miikka, Maini ja minä vietimme paljon aikaa yhdessä.  Maini  on taiteilija ja asuu Helsingissä, Maila edelleen Turussa.  Miikka hukkui jollakin merimatkalla. Sain siitä tiedon joskus -60 luvun puolivälissä. Menetyksestä toipuminen kesti kauan. Viimeisen kerran näin Miikan naimisiin menomme jälkeen hänen käydessään meillä armeijan harmaissa. Martista en tiedä mitään. Sisarukset olivat ahkerasti mukana esityksissä  Samppalinnan kesäteatterissa sekä kirkkonäytelmissä Turun tuomiokirkon portailla.

Kuvat 1-2 ovat vuodelta 1951, 3. kuva vuodelta 1950.
1. kuva.  Ekalaisena koulumatkalla äidin neulomissa harmaassa mekossa ja punaharmaassa villapuserossa. Takin väriä en muista, mutta rinnassa oli muovinen, punainen meritähti ja hiuksissa hiukan venäläisen mallisesti iso rusetti. 2. kuva. Koulumatka oli pitkä ja yksinäinen, ja sisälti pelottavan, junille ja jalankulkijoille rakennetun siltaosuuden Aurajoen yli.  3. kuva on isoisän vanhain tavarain kaupan edestä. Eturivissä Maini ja Miikka, keskellä Maila ja minä ja takana Maila ja Taimi. Varjo on luultavasti Viljo-enon. 
Ekaluokkalaisena koulumatkalla Turussa  Matkalla Nummenmaan koululle  


La 17.4.2010

Elämä on... kuin kuvan taivas, valon ja varjon taistelua. 
Kerrostuvat murheet, pienet päivittäiset ja isot, elämän suuntaa pysyvästi muuttavat, täyttävät suurimman osan ajatuksiani päivin öin. Kuluneella viikolla olen tutkinut hautaustoimistojen valikoimia ja pyrkinyt työstämään perunkirjoituksen alulle saattamista. Aiheet ovat raskaita käsitellä ja viedä eteenpäin. Muutos pelottaa. Elämässä ei käy kuin elokuvissa, jossa löytyy Ester pelkoa jakamaan. 
Kuolema, sen outous, sen läheisyys, sen kohtaamiseen valmistautuminen, on ottanut ajatuksissani pääosan, sivuosassa on arki ja sen rutiinit. Gunnar alkaa olla kehossaan voimaton, mutta silmissään hän on läsnä. Oli suuri ilo keskiviikkona, kun hän ulkona ollessamme antoi tuskin havaittavalla kasvojen liikkeellä luvan kuvan ottamiseen, ja levolla ollessaan liikautti sormeaan kasvoillani. Ja puolen tunnin lenkin aikana naurahtikin pari kertaa, kun kerroin edelliseltä ulkoilultamme n. puoli vuotta aiemmin, pari sattumusta.

Olin tänään hoitokotimatkalla 12-17 ja sinä aikana monenlaisia tilanteita tuli eteen Gunnarin ja muidenkin asukkaiden kohdalla. Ei montakaan kuukautta sitten tulleelle Lillille ei ruoka maistu. Hän on vuoteessa, ovi raollaan, tuoli vuoteen vieressä, hoitovuorossa olleet hoitajat kävivät istumassa vuoteen vieressä tovin, sairaanhoitaja meni mittareiden kanssa...  Noin kuukauden ajan olen Gunnarin kohdalla havainnut, että välipalaa nauttiessaan hän ottaa ruoan suuhun, mutta ei niele, vaan "menee jonnekin tavoittamattomiin" ruoka suussa. Onko tämä alkua lopulliselle matkalle?

   Varjo voitti    Keskiviikkona ulkoilemassa   Lämpökompostorit kyytiin


Ma 12.4.2010

Pelko pois, Ester on täällä on repliikki eräästä elokuvasta, jossa kaksi hylätyksi itsensä kokenutta teinityttöä kohtaavat ja jakavat elämäänsä.

Isoäitinä, kuullessani, nähdessäni, kokiessani lapsieni ja lastenlapsieni elämää, saan kerrata omia kokemuksiani lapsena, nuorena ja aikuisena, äitinä, puolisona, kasvattajana. On aika rankkaa joutua kertaamaan elämänkaartaan ja kaikkia virheitään. Onnistumisiaan ei niinkään tule kerrattua. Isoisoäitinä olo tullee olemaan toisenlaista, ulkopuolista, tulevan elämän, taivasodotuksen ja jälleennäkemisen puolelle kallistunutta.


Su 11.4.2010

YV lipaskeräystä valmisteleva viikko ja sen toteutus on takana. Iloitsen siitä, että lähes kaikki lupautuneet olivat mukana ja kahden päivän tempaus toteutui niin odotusten mukaisesti kuin se vain on mahdollista eri ikäisten ja toisilleen tuntemattomien ihmisten toteuttamana.

Ja taas voin asettua omiin oloihini ja ajatuksiini, ja jatkaa vaikkapa aloittamaani rakkaus-aihetta lainaamalla Paavalin sanoja: "Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali."

Maailma suorastaan pursuu erilaisia oppaita, joiden avulla voimme löytää tien toistemme luokse, mutta tuleeko mahdoton mahdolliseksi hyvilläkään välineillä.  Onko oltava kaiken ikää sokeita sokeain taluttajia ja niitä, jotka näkevät lähimmäisen silmässä pienenkin roskan, mutta eivät omassa silmässään sitä suurta rikkaa, joka vääristää näkemäänsä ja myrkyttää mieltä. 

Vastakkaisuuden kirjoa aamuisella pihalla, sama paikka, oikealla puolella on auringon sulattamaa maastoa, vasemmalla lumikasat ovat paikoittain hyvinkin korkeat.



Alapihan oikeata puolta   Alapihan vasenta vastakkainen puoli   Kuvassa koirat.


Ma 5.4.2010

Pääsiäisen sää on ollut harmaan sumuista lukuun ottamatta tätä päivää, jolloin n. klo 15 alkanut auringon pilkotus jatkui iltaan saakka.
Luontoon on tullut uusina ääntelijöinä peipposia ja sepelkyyhkyjä, vaikka itse lintuja ei vielä pihapiirissä näkynytkään. Muutenkin on ollut kaikin puolin hiltaista, ei ole ollut isoja eikä pieniä eläimiä.

Levi oli yökylässä lauantaita vasten yöllä, nyt hän on isänsä kanssa Ylläksellä, jonne lähtivät ajamaan klo 06:05.

Torstaina kirkossa alttareita rakentamassa        Levi työn touhussa perjantaina           Hyvällä kalustolla on hyvä leikkiä

...ei yksinäinen puu valkeeta ota. Totta on tuo vanha sanonta. Yksinäisyys kalvaa lähes kaiken aikaa. On ollut suuri rikkaus saada elää toisen kanssa ja rinnalla, olla oppimassa rakkauden aakkosia.  Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

Yhdessä elämisen rakenteet muovautuvat kuin varkain sellaisiksi, kuin ne ovat. Jossakin vaiheessa voi tapahtua havahtuminen arjen ahdistavuuteen,  vuosien jälkeen näkemykset ja katsomukset eivät kohtaakaan, eikä sanoja yhteyden vahvistamiselle, tai halua sille, tunnu löytyvän. On kuin oikeutettua valita taistele tai pakene valikosta pakene, paeta omaan todellisuuteen, omiin näkemyksiin, omaan erillisyyteen, vahvistua ja taistella oman elämän puolesta kaikin käytettävissä olevin keinoin. Mutta taisteleeko ihminen silloin myös itseään vastaan, sillä elämän haasteellisella matkalla toivo paremmasta tulevaisuudesta löytyy yhdessä tehdystä löytyretkestä, yhdessä puolisoiden välillä, yhdessä vanhempien ja lasten välillä, yhdessä ihmisen ja ihmisen välillä.  Liian usein juutumme totuttuihin kuvioihin, kuuntelemme kuulemattomin korvin ja katselemme näkemöttämin silmin sen sijaan, että olisimme lapsen tavoin rohkean ja innostuneen uteliaita kohtaamaan ja aloittamaan uutta. Tämäkin päivä on uusi mahdollisuus avata yhdessä tekemisen salaisuutta, jakaa rikkautta rahatta.


To 1.4.2010

Ina  Ina täytti eilen 20 vuotta. Onnea ja menestystä elämän uudelle vuosikymmenelle!
   
  Kesää kohti ollaan kovaa vauhtia menossa. Tässä tietoa millaisin lukemin aikaisempina vuosina vastaavana aikana n. klo 06   
  on tällä puolella Suomea päivä aloitettu: 2006 +2,3, 2007 -1,2, 2008 +2,8, 2009 0, 2010 +1,7. Aika samoissa lukemissa vuodesta
  toiseen.

 


Ma 29.3.2010

Talven jälkeen ensi kertaa näkyi tänä aamuna mäyrän jälkiä lumessa. Se oli ollut samalla kierroksella kuin me koirien kanssa. Pihallakin oli mäyrän jälkiä ja jätöksiä, joita Bono ennätti hieroa kaulanseutuville ennen kuin ennätin hätiin. Kaitaalta tuli kuvaviesti kysymyksellä: "Onko tämä mäyrän jälki?" On siis tapahtunut  yleisempi herääminen talviunilta. Jos onni suosii, niin eläinkuviin voi tulla hiukan vaihtelua.

Daniela oli sunnuntaita vasten yöllä ensi kertaa yökylässä mummolassa. Pienelle tyttöselle se oli aikamoinen kokemus ja uni tuli koti-ikävää itkien. Yölläkin lyhyen heräämisen myötä palautui heti koti-ikävä mieleen, mutta onneksi uni oli voimallisempi ja antoi ikävään levon.

Hoitokodissa Gunnarin viretila on hieman noussut. Johtaja kertoi, että Gunnar on hoitotilanteissa jonkin verran puhunut, lauseitakin. Minullekin hän tänään puhui, mutta vain rumia sanoja, paljon ja kovaäänisesti. Väsymyksestä ei juuri tällä erää ole tietoakaan, ja katse on kirkas ja tutkiva, kasvot muutenkin kauniin levolliset, paitsi kotiinlähtöni hetkellä, jolloin niihin astuu surumielisyys.

Ja taas kettu  ja peuroja  Daniela yökylässä


Ke 24.3.2010

Kevätkärpänen   Mittarilukemat aurinkoisella seinustalla  Taivaallista liitoa

Ensimmäinen kärpänen tuli vahvistamaan uskoani kevään etenemiseen. Joka kevät on yhtä hieno asia nähdä ensimmäinen lokki, kärpänen, leskenlehti jne. Kesällä kärpästen ja leskenlehtien kanssa onkin jo toinen juttu, ihastus kun muuttuukin vihastukseksi tai ainakin harmistukseksi.  Luulin korkeuksissa lentävää lintua haukaksi, kunnes se äänellään ilmaisi olevansa korppi.

Talven selkä on siis taittunut, vaikka lunta onkin hurjat määrät, mutta niin oli viime vuonnakin tähän aikaan lunta. Silloin harrastimme Danskun kanssa pihahiihtoa.

Eilen hoitokodin puolisoryhmässä yhtenä aiheena oli asukkaan viime hetket ja niihin liittyvät käytännön toimet. Raskas aihe, jota on hyvä käsitellä myös ryhmässä, oma mieli kun sitä kaiken aikaa käsittelee. Ihan päällimmäisenä minulla on nyt kuitenkin harmistus siitä, että en saanutkaan autoa tänään vauriokorjaamolta.

Pienet jutut jäävät kellumaan pinnalle, raskaat painuvat pohjaan. Näin äitinikin suhtautui joihinkin kasvuni myötä tulleisiin ongelmiin: pienistä asioista seurasi suuri kimpaantuminen ja suurista yllättävä rauhallisuus. Koin sen ristiriitaisena, mutta ilmeisesti luonto toimii näin.


Runsas kuukausi sitten (ma 15.2.) olimme Rean kanssa hoitokodissa ja hän otti tuolla käynnillä runsaasti kuvia, joista olen valinnut tähän muutaman. Kaikissa yhteisissä hetkissämme toistuu sama rytmi pienin vivahde-eroin.

Oli päivällisaika  jonka jälkeen pyörätuoli sängyn viereen  siirtyminen sänkyyn ja jälkiruoaksi suklaata  huoneen siistiminen  kohtaaminen 

ja yhteinen lepohetki lukua, laulua, nukkumista  Gunnarilta alkaa totisuus hälventyä  tilalle tulee monipuolista koskettelua  ja yhdessäolosta nauttimista


Ma 22.3.2010

Tänään on kuluneen viikon ensimmäinen vapaapäivä, ja aurinkoinen ja kirkas sää houkuttelevat ulos päiväunille.

Pari tapahtumaa viikon varrelta:

-  torstaina iltahämärissä Petterin hakiessa koiria lenkille jätin vahingossa Ramseksen hännän oven väliin. Hädissään se huusi korkealta ja kovaa niin, että Rea hetken kuluttua soitti kysyäkseen mitä meillä tapahtui. Joko pelästymisen vuoksi tai jostakin tulevaisuudessa esille tulevasta syystä en osannut heti avata ovea ja tilanne jatkui muutaman sekunnin. Häntä ei vahingoittunut ja Ramseskin toipui tapahtuneesta, mutta Bono oli levoton koko yön, kun ei tiennyt miten kaverille kävi.

- eilen aamulla lähdin  matkaan tyhjällä tankilla ja huoltamolla totesin, että rahapussi oli jäänyt kotiin, matkassa oli 5 euroa ja  edessä kierros kirkko Espoonlahdessa, hoitokoti Tapiolassa ja autokorjaamo Kaivokselassa. Kuinka ollakaan bensa riitti vielä hutiajoonkin, ajoin Oulunkylään saakka, josta soitin Petterille ja kysyin minne pitäisi mennä. Nyt auto on korjaamolla tyhjällä tankilla ja toivon, että pääsen sillä sitten aikanaan huoltoasemalle. Tähän unohdukseen ei liity dramatiikkaa. Rahapussi oli vain väärän takin taskussa.

Murheen kantaa yksinkin, mutta iloon tarvitaan kaksi.

Muutamia kuvia tältä aamulta:
Yöllä sataneen lumen verhoama luonto  Ensin kettu  Sitten peurat, toinen kuusen takana  Bono ja Ramses


Ma 15.3.2010

Luulin kaukomatkalaisten tulevan aamuyön tunteina kotiin, vaan eivät tulleet. Päivän mittaan aloin jo olla huolissani, mutta onneksi tavoitin heidät ennen koneeseen menoa. Nyt he ovat kotimatkalla ja kaikki on hyvin

Eilen hoitokodissa laittelin pääsiäissomisteita ja kohensin paikkoja. Näitä tehdessäni sain kuin lahjana kuunnella radiosta kaksi puhuttelevaa uusintaohjelmaa, Viikon taiteilija ohjelmassa helmikuussa kuolleen suomentaja ja kirjailija Kyllikki Villan ja Miten minusta tuli minä ohjelmassa viime viikolla syöpään menehtyneen Leena Palotie-Peltosen ajatuksia. Esikuvallisia, aikaansaavia ja vahvoja naisia molemmat.

Kulunutta viikkoa kuvaisin lainauksella: Elämä ei aina ole helppoa eikä yksinkertaista, mutta mielenkiintoista ja haastavaa.

To 11.3. lounasaikaan hoitokodissa  Ma 15.3. aamupalan aikaan peura ja kettu  Kettu lähikuvassa


Ma 8.3.2010
Hiihtolenkki vaihtui kävelylenkiksi koirien kanssa. Kuvia matkan varrelta.
Maantie takana, Bergöntien korkein kohta  Aurattu tie takana, metsäpolku alkaa  Metsäpolku jatkuu  Metsäpolku vaihtuu merimaisemaksi 
Kapea kaistale ennen tieosuutta  Kaistaleen vasen puoli  Luonnonsuojelualueen ohjetaulu  Satama-alueen lahdenpohjukka 
Satama alueen meren puoli  Ensimmäiset pajunkissat  Kotipihan vapaus


Su 7.3.2010

Kulunut aika on vierähtänyt perustehtävien ja niiden lisäksi tulleiden tehtävien hoidossa, joita ovat yhteisvastuun lipaskeräyksen valmistelut ja toteutus sekä Elviiran hoito ja siihen liittyvät toimet.
Ennen seuraavaa lipaskeräystä (9.-10.4.) on aika huokaista, palautua ja valmistella tulevaa tapahtumaa.
Aurinko hohtaa jo kantavaa hankea vasten. Tänään pidän taas selkeän vapaapäivän, vaikkakin olisi tarvetta hoitokotiin menolle.
Nähtäväksi jää toteutuuko ajatatukseni hiihtoretkestä, mutta ennen sitä on koirien liikuntarupeama ja Elviiran hoitotoimet.

Alla kuva Elviirasta, aamuketusta ja heti perään tulleista peuroista, joita kaiken kaikkiaan oli kuusi.

   kettu juuri ennen peuroja  puolet kuuden laumasta


Isä ja tytär

 

         Ti 23.2.2010Taimi 29 vuotiaana

Talvi taittuu kevääksi ja matkamieli valtaa alaa. 
Tiedän matkalaisia, jotka ovat lähiviikkojen aikana lähdössä Brasiliaan, Intiaan ja Nepaliin. Nepaliin menijät vaeltavat Annapurnan perusleirille 4150 metrin korkeuteen, Intian kävijät vierailevat orpokodeissa ja Brasilian matkaajilla saattaa olla mielessään rentouttava rantaloma-ostosmatka.

Meillä, jotka jäämme kotimaisemiin, on varmasti jatkossakin tiedossa lumenluontia. Toivottavasti lumentulon väliin mahtuu jonkin verran lumipeitteitä sulattavaa auringonpaistetta. 

Vanhoista kuvista vuoroon valikoitui kuva vuodelta 1942, jossa äitini Taimi on isoisäni Aleksanterin kanssa.Yllättäen Taimissa ja Keassa näyttäisi olevan yhdennäköisyyttä, vai näenkö omiani?Thaimaan aurinko

Lotta-asuja, vaan tuskin alkuperäisiä, voi nähdä Kanttiinien Lotat esityksissä. 

Hoidokodissa kaikki oli eilen ennallaan. Iloinen ja hyvä asia on, että Gunnarin päivään sisältyy salissa oloa toisten parissa. Yhteisiä hetkiä on voimien mukaan aamutoimista lounaaseen ja välipalasta iltapalaan. Iltapäivän muutamat tunnit hän on omassa sängyssään.


La 20.2.2010

Hämmästelen sitä, että tämä päivä kokonaan minun. Ei ole minkäänlaisia sitoomuksia mihinkään suuntaan. Tosin mieli askarteli jo heti aamusta miten tulisi hoitokotiin menon kanssa menetellä. Oletin, että myrsky ja lumimyräkkä olisivat päällä tänään, mutta ne siirtynevätkin ensi yöhön. Jos näin on, niin en huomennakaan todennäköisesti mene hoitokotiin, ja silloin  poden jo tunnontuskia. Silti pidän tänään vapaata. Tällainen mielen askare on jokapäiväistä tässä vaiheessa, kun elämme "kahden asunnon loukussa".

Aamulla tv:ssä haastateltiin Mikael Jungneria, joka loppuviikolla sai tiedon Ylen pääjohtajan pestin päättymisestä. Mies oli sanavalinnoissaan korrekti ja esiintyminen oli rauhallista ja hyväntuulista, mutta kiinnitin huomiota silmiin. Niissä näkyi tapahtuman koskettavuus. Näin oli myös kirjailija Anu Kaipaisen kohdalla v. 1985, kun hänen puolisonsa, Osmo Kaipainen kuoli. Samana vuonna kuolema kosketti myös minua ja oli helppo tavoittaa menetyksen kokeneen ihmisen tunnetilaa ja sen aikaansaamaa muutosta ulkoisessa olemuksessa.

Tähän asti olen kuvitellut, että vain kuoleman surun kokeminen muuttaa silmät "syviksi pohjattomiksi kaivoiksi". Nyt sain nähdä, että muukin kokemus saa saman aikaan.


To 18.2.10

Nyt tuntuu kaiken aikaa olevan kauhea kiire ja yritän äkkipäätään palauttaa mieleen jotakin kuluneelta viikolta päästäkseni taas jatkamaan matkaa... 

Lauantaina veimme Rean kanssa kirpputorille tavaroita ja palattuamme lähdimme pikapikaa parituntiselle hiihtolenkille, jonka aluksi tahnastelin ja tuhnustelin vanhoilla suksilla ja liian pienillä sauvoilla. Kun Rea antoi omat välineensä minulle totesimme, että murtomaahiihtokin on välinelaji. Suksi alkoi luistaa paremmin ja onnistumisen myötä alkutaipaleen makeat naurut loppuivat, koska hassuja tilanteita ei enää tullut.
Sunnuntai-aamun metsälenkin jälkeen Anne meni zumbaan Ladyline Kivenlahteen, jossa oli ystävänpäivän merkeissä avoimet ovet. Menin mukaan. Vietin kolme varttia hierovassa tuolissa ja lasku tästä ilosta tuli maanantaina, kun kaikki paikat olivat kuin pieksemisen jäljiltä. Iltapäivä kului ulkotöissä, kun Petteri otti ohjelmaan lumenheiton katoilta ja sain olla avustamassa. 
Maanantai ja tiistai meni Danielan seurassa. Hän oli flunssan vuoksi pois päiväkodista. Maanantaina illansuussa olimme Rean kanssa hoitokodissa, jossa alkujännityksen mentyä Gunnarista nousi pintaan hauskuttaja entiseen tapaan ja hän  piti esitystä Realle.
Eilinen meni leipäkeikalla, sisä- ja ulkotöissä ja yhteisvastuun toimistotöissä. 
Tänään on suunnitelmissa monenmoista.

Myöhästyneet onnittelut Raili-serkulle, joka kuvassa poseeraa Eija-serkun kanssa. Raililla on päällään ihana mekko, jonka ilokseni ja ihastuksekseni sain jossakin vaiheessa omakseni. Eijan äiti, Inkeri-täti, oli mm. ahkera käsityöihminen. Hän virkkasi ja neuloi paljon. Luulen, että Eijalla on kuvassa virkattu mekko.


Raili ja Eija kauan sitten Tampereella        Lumi pöllyää alas katolta            Daniela maanantaina


To 11.2.10
Aamupäivän harmaudessa kiersimme jäällä 1,5 tunnin lenkin Annen ja koirien kanssa. Alkumatkasta koirillakin oli häntä pystyssä, mutta syvässä lumessa tarvottuamme ja puolivälistä matkaa lumen lisäksi vielä vedessä kahlattuamme alkoi mieliala laskea ainakin Bonolla, joka oli jättää leikin kesken, ja vain houkuttelemalla ja käskemällä tuli perässä. Rapsu johti urheasti joukkoa kohti turvasatamaa, Matassaaren kaarisiltaa, missä odotti kova maa ja aurattu tienpinta. Retken loppu ilostutti mieltä niin, että koko matka tuntui hyvältä. Samoin kävi eilisen seikkailun kanssa, kun kävin Kaivokselassa arvioittamassa autoon tulleen vaurion (toinen autoilija peruutti oikeaan etulokkariin muutama viikko sitten). Sekin matka oli pieni seikkailu onnellisine loppuineen.



Matkan alku hyvine lumiteineen.  Sitten hyvä osuus loppui ja matkaa riitti  Ja vettäkin riitti, Rapsu johti joukkoa kohti kaarisiltaa


Ti 9.2.10

Kävin muutama aika sitten yläkerrassamme, muutakin kuin kukkia kastelemassa, ja "löysin" useita valokuva-albumeita, joiden olemassaolon olin tyystin unohtanut.

Alla pari kuvaa vanhasta Helsingistä. Ensimmäisessä olen pienen äidin kanssa Toisen linjan kallioilla joko keväällä -47 tai -48. Takana näkyy silloinen Lastenlinna, jonka ihana roskis tuli minulle hyvinkin tutuksi. Toisessa kuvassa onkin Taimi-äidin kirjoittama teksti.

Paljon on puhuttu sotalapsista ja -orvoista, mutta heistä, jotka olivat sodan jälkeen sodan seurauksena ympärivuotisesti hoidossa tai/ja muuten sukulaisissa kiertämässä, ei ole puhuttu. Ei myöskään niistä ihmisistä, jotka tällaisia reppanalapsia ottivat hoitoonsa. Tämä oli kuitenkin todellisuutta ainakin Helsingissä. Sen aikuisista Helsingin Sanomista on voinut lukea ilmoituksia kysynnästä ja tarjonnasta.

Minua hoiti pieni äiti ja pieni isä, Edla ja Juho, molemmat jo silloin iäkkäitä. Edlalla oli hetekan alla sanomalehteen käärittynä hautalaatta, josta puuttui vain kuolinpäivä. Myös kuolinvaatteet olivat valmiina. Oli arvokas hetki, kun sain joskus luvan kanssa niitä katsella. Ollessani kahdeksanvuotias muutin pysyvästi äidin kanssa asumaan ja kävi ilmi, että myös hänellä oli kuolinvaatteet valmiina.

Äiti asui samassa kaupunginosassa, eikä minua suinkaan unohtanut (kuinka olisi voinutkaan, sillä hän maksoi joka kuukausi hoitokorvauksen), vaan kävi otetuista valokuvista päätellen useinkin katsomassa. Tosin vain yhden tapaamisen muistan. Muistan miten juoksin lumista maantietä linja-auton perässä itkien ja huutaen. Silloin olin pienen äidin pojan luona Pusulassa. Pieni olin silloinkin, koska sama kaniturkki oli sinäkin talvena päälläni.

Pieni äiti ja minä II linjalla        Minä Kauppatorilla 1948


La 6.2.10

Käynti hoitokodissa oli odotettua valoisampi. Gunnar oli entisensä tai hiukan energisempi. Hän punnersi itsensä makuuasennosta istumaan useamman kerran ja välipalalla puoli-istuvasta asennosta kaiken aikaa istuvaan asentoon. Ruoka maistui, lounas tuplana. Loikoillessani hänen vierellään sain tuta hänen käsiensä voimaa, kun hän rusikoi milloin milläkin tavalla milloin mitäkin paikkaa mihin vain pääsi käsiksi. Lepäämisestä ei tullut mitään, kun väsymyksestä ei ollut tietoakaan, vaikka yritin hyssytellä ja silitellä. Sain hänet rauhoittumaan ja lepäämään rentona, kun istuin sängyllä niin, että hän silmänsä avatessaan näki kasvoni, mutta asento kävi selkäni päälle ja näin saatettiin jatkaa vain pieni hetki.

Olen useiden viikkojen ajan luullut Gunnarilla olevan kurkkukipua, mutta vaivana ilmeisesti onkin kuivunut suu. Otin asian puheeksi ja iltahoitaja kertoi, että on olemassa geeliä, mikä auttaa, ja lupasi hoitaa asian vielä tänään. Myös yöunta yritetään turvata siten, että lepohoidosta siirrytään heti normaaliin päivärytmiin eli pyörätuoliin (ja toivottavasti toisten joukkoon saliin).


Pe 5.2.10 klo 14:29

Tunti sitten tuli hoitokodin johtajalta soitto, että Gunnar oli saanut Tia-kohtauksen. Vakavuusasteeltaan se oli kertomiskynnyksen ylittävä uutinen. Nyt Gunnar nukkuu ja tilaa heräämisen jälkeen ei voida ennakoida. Hän on viime päivinä ollut poikkeuksellisen väsynyt. Väsymyksen aiheuttaja voi olla tulehdussairaus. Sairautta hoidettiin seitsemän päivän lääkekuurilla alkaen ke 27.1. Toissapäivänä Gunnar oli salissa syömässä hämillisen ja väsyneen oloisena. Eilen Anne oli käynyt hänen luonaan ja todennut hänet väsyneeksi ja havainnut, että suuta kuivaa. Anne oli kertonut havaintonsa hoitajille, jotka lupasivat antaa nestettä.
Jos tänään ei tule soittoa menen huomenna hoitokotiin.

On satuttavaa ja raskasta seurata oman puolison "kotimatkaa".


Su 31.1.10, ma 1.2.10

Petteri vanhan saunan katolla   Rapsu-koira poterossaan   Kahden kerroksen lumiasumus

Petteri poisti lumivaipat vanhojen rakennusten katoilta ja minä kolasin rinnalla sisäpihaa ja lapioin tarvittavia polkuja auki.
Tämä kaikki välittömästi kirkkomatkan jälkeen, jossa kului aamu- ja keskipäivä.

Kirkossa oli Yhteisvastuukeräyksen avaus ja kirkkoherranvaalien 1. päivä. Ihmisiä oli paljon koolla ja monenlaista tunnetilaa liikkeellä.  Yllättävää oli nähdä joidenkin kohdalla, miten rauhallisina ja ystävällisinä tietämäni ihmiset olivat muuttuneet hetkellisesti pahansuoviksi ja sähäkkäsuisiksi.
Viime viikkojen ajatus laajemmasta sosiaalisesta kanssakäymisestä tyrehtyi tykkänään ja mieleen palautui yhteiselon epäkohtina riita ja tora, pahan puhuminen ja kaikenlainen tarkoituksellinen toisen ihmisen loukkaaminen. "Joukossa tyhmyys tiivistyy" , oman ajattelun, kielenkäytön ja käyttäytymisen hallinta karkaa, ja toisaalta,  joukossa voi koetella omaa ihmisyyttään.

"Kaikki eläimet voi ihminen kesyttää ja onkin kesyttänyt, ... mutta kieltä ei yksikään ihminen pysty kesyttämään. Se on hillitön ja paha, täynnä tappavaa myrkkyä."

"Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvyytensä varastosta esiin hyvää, paha ihminen pahuutensa varastosta pahaa."

Iltavapaalle siirryimme hienoisen hämärän alkaessa. Lepotauon jälkeen siirryin koneelle tallentaakseni muutamia kuvia päivän lumitöistä, ja eikö vain, puolen yön aikaan onnistuin tilttaamaan koneen ja kotisivukirjaukseni, mutta, kiitos Petterin, nyt helmikuun ensimmäisenä kaikki on taas kohdallaan.

 


Ti 26.1.10 iltapäivällä

Huterassa kunnossa menin hoitokotiin, mutta hyvä, että menin. Tai kuka sitä tietää mikä on hyvä ja mikä ei, mutta Gunnar oli sairaan oloinen ja kerroin havaintoni omahoitajalle ja vuorossa olevalle hoitajalle. He tekivät CRP mittauksen ja jo kotimatkalla sain soiton.  Lääkärille on mennyt tieto kohonneesta arvosta ja lääkäri päättää huomenissa aloitetaanko lääkitys vai katsotaanko muutama päivä. Arpapeliä, kuten koko elämä, tai ei kai sittenkään. Itse asiassa en usko elämän arpapeliin, vaan ennemminkin palapeliin, jossa kaikki palat ovat Jumalan käsissä, vaikka välillä tuntuisikin siltä, että 'jos se olisi tehnyt niin, sitten ei olisi käynyt näin...'  Turhaa puhetta kaikki. Ihmisen on hyvä oppia luottamaan Luojaansa.

Johanna ja pikkuveliVuoden ensimmäisinä päivinä kuoli Gunnarin "ruokailukaveri" ja tänään olivat seinänaapurin tavarat takkahuoneessa sekalaisissa kasoissa, osa jätesäkeissä,  odottamassa omaisia.
Näkemäni ei vahvistanut kuvaa ihmisen ainutlaatuisuudesta ja arvokkaasta elämästä, myös kuoleman jälkeen. Kuolema on raskas kohdattava missä tilanteessa tahansa ja ajattelinkin pehmentää omaa tilannettamme viemällä pari koria vaatekaappiin odottamaan.
Kaikella on merkitystä, silläkin miten tavarat asetetaan odottamaan omaisensa menettäneitä.

Varjopuolen lisäksi elämään kuluu iloa ja valoa, onneksi! Vuoden alussa Johanna Virginialle (Virginiaan) syntyi pikkuveli, kun Raili-serkkuni Katri-tytär synnytti pojan.

 

Ti 26.1.10 aamupäivällä

Tunnen olevani, jälleen kerran, ihminen kuopassa. Googlettamalla ulospääsyä etsiessäni löysin linkin tekstin. Sitä lukiessa mielen taustalla häämötti Haitin tilanne, ja vielä kauempaa 2004 tsunamiin liittyvä  muisto tammikuulta 2005. Espoonlahden kirkkoon oli tuolloin kutsuttu syys-joulukuussa 5 v. täyttäneet perheineen, isovanhempineen ja kummeineen. Ohjelmassa oli Jukka Salmisen musiikkikertomus Zooppera, jossa Nooa arkkeineen joutuu vedenpaisumukseen. Olin seurakunnan puolelta Jukan teknisenä avustajana. Ahdistuin esityksen aikana aiheen koskettavuudesta ja odotin kriittistä palautetta, mutta sitä ei tullut. Yleisö ilmeisesti eli hetkessä. Siihen taitaa olla pienillä lapsilla luontainen taito, ja taito pitää myös vanhemmat kiinni siinä.

Tunnettua on, että elämässä on monenlaisia kuoppia, ja sellaiseen joutuu ennalta arvaamattomasti ja nopeasti. Helpolta tuntuva kulku vain yht' äkkiä katkeaa syystä tai toisesta. Tällä kertaa minun kohdallani syynä on oksennustauti ja siitä johtuva jälkiheikkous. Naapurissa Danielalla sairastuminen alkoi perjantaina ehkä päiväkodin tuliaisina, Annella lauantaina ja minulla sunnuntaina. Toisella puolella naapurissa Rea ja Levi ovat toipumassa vuolaasta nuhasta. Lisäksi Rea toipuu 12 tikin viiltohaavasta, joka tuli kovaa leipää leikatessa lauantaiehtoona.

Olen laistanut metsälenkit koiran kanssa, mutta en ole kuitenkaan jouten maannut. Haiti Katastrofi -keräys jatkuu vielä tämän viikon neljässä keräyspaikassa eri puolilla seurakuntaa. Yritän värvätä kerääjiä, otan vastaan ilmoittautumisia ja ohjaan vapaalle keräyspaikalle. 

5 päivää aikaa äänestää uusi kirkkoherra - Käykää äänestämässä Hannua!


To 21.1.10

Taas on ollut kirjoittamisessa tauko. Uusi tietokone ohjelmineen on päivitetty ja saattaa homma alkaa sujumaankin. 

Gunnarin tila heikkenee jatkuvasti. Suuret muutokset ovat vaihtuneet pieniin, tuskin havaittaviin. Viime viikon maanantaina hän sanoi muutaman sanan peräjälkeen, josta suuresti iloitsin, tämän viikon maanantaina hän oli hyvin uupunut ja uutena asiana oli nukahtaminen käyntini aikana. Tiistaina hän oli myös hyvin väsynyt ja hiljainen.

Haitin maanjäristys varhaisti seurakuntamme Yhteisvastuun lipaskeräystä ja lipaskerääjien yhteyshenkilönä elämäni on ollut ajoittain kiireistäkin. Katastrofikeräys kestää 6.2. asti, josta alkaa varsinainen keräys. Kohdemaa on alkuperäisen suunnitelmankin mukaan Haiti.

Hetken aikaa keräyskiireet ja Hannu Pöntinen kirkkoherraksi Espoonlahteen -tukiryhmän jäsenyys kulkevat rinnakkain. Vaalit ovat su 31.1. klo 11-19 ja ma 1.2. klo 8-19.

Koirille löytyy aina aikaa. Kiireiden vuoksi en ole lähtenyt päivälenkille metsään, mutta pihassa olemme pallotelleet. Koirilla on omat pallot, jotka ajoittain katoavat lumeen. Tässä Bono on osoittautunut kovin talkoohenkiseksi. Se havaitsee melko nopeasti Rapsun pallon katoamisen ja kiirehtii etsimään sitä yleensä hyvällä menestyksellä. 

            Turku, Samppalinnan mäki joskus 50-luvun alussa                            Tsali ja minä Espoon Friisilässä 1963                   Gunnar ma 18.1.     

 


Ma 11.1.10

Ihana hengähdystauko pakkasen hellittäessä miellyttäviin lukemiin. Ja ihana hengähdystauko myös hoitokodissa. Gunnarin tila ei kohene, mutta mieleni on keveämpi aina, kun hän voi olosuhteisiin nähden hyvin. ?Silmät ovat sielun peili.? Eilen katse kertoi hyvästä ja levollisesta läsnäolosta. Muutama selkeä sanakin tuli vastaukseksi kysymyksiini. Tavallisimmin vastauksena on nyökkääminen, mutta saattaa tulla myös sana, harvoin kolme sanaa peräkkäin. Peterin terveisten kertominen muutti ilmettä verhotun surun suuntaan, mutta hyvä mieli palautui. Sain lähtiessäni suukkoja, en poiskääntymistä.

Toissailtaisella lenkillä kohtasin bussipysäkillä nuoren miehen. Innoissaan hän kertoi nähneensä suden loikkaavan tien poikki. Luontokuvaajana hän oli ikuistanut jäljet hangessa. Koska olin juuri menossa samaan metsään kahden koiran kanssa innostus ei luonnollisestikaan tarttunut minuun. Arvelin kyseessä olleen koiran, mutta hän ei vakuuttunut arvelustani. Jatkoin matkaa hakien puhelimitse rohkaisua naapureiltani. Jo alkutaipaleella rohkeuteni kuitenkin petti, ei suden pelosta, vaan koiran pelosta. Susi olisi varmaankin karttanut meitä, mutta suden kokoinen irrallaan juokseva koira  ei välttämättä. Niinpä palasin kulkemaan valaistuja teitä pitkin.

Eilen otin muutamia luontokuvia ja niitä ottaessani kuulin vienoa sirkutusta auringoisten puiden suunnasta. 
Sininen taivas  ja valkoinen hanki, raikkautta ja puhtautta, iloa ja valoa, eloa ja oloa kevään esikartanoissa. 

Taivaan sinessä  Kuurapuita  Lumipuita

Talvikettu  Talvikoira  Talvipeurat


    Ti 5.1.10
    Eilen kadotin nettitaivaaseen nämä  kuvat vuodelta 1974, ajalta, jolloin meillä oli  
    dalmatiankoiramme Athenen ja abessinialaisen  kissamme Tanin rinnalla hetken aikaa saksan  
    paimenkoira Karo.  

    Muistelu saattaa olla hyvästä elettäessä suruviestin odotuksen varjossa.  
     
Karo v. 1974     Gunnar, Karo, Athene   

 


Ma 4.1.2010
Pakkanen on laskenut siedettäviin lukemiin eilisestä yli -20 asteesta.
Siedettävää sen sijaan ei ole se, kun sain joululahjaksi videokameran, jonka tekniikkaa en haluamassani määrin hallitse. Osaan toki kuvata, mutta en siirtää otosta tietokoneelle jne. Näissä asioissa olen aina malttamaton, ja malttamattomuutta seuraa kireys ja huonotuulisuus. Mummola ylätalon puolelta

Viime viikolla olin Danielaa hoitamassa, ja totta kai otin monenlaisia kuvia, joista vieressä yksi, kuva mummolasta heidän näkövinkkelistään.
Eilen olin kirkossa kuuntelemassa 1. sijalle asetetun Jukka Huttusen vaalisaarnaa.
Kirkosta suuntasin hoitokotiin, jossa ilokseni totesin Gunnarin olevan toisten kanssa salissa. Liekö johtunut uudesta hoitajasta, kun Gunnar aluksi sanoi ettei tunne minua. Lopuksi oppi tuntemaan, oppi myös tuntemaan yhteisen voimamme, kun aikamme lounaasta välipalaan sisälsi jännittäviäkin hetkiä, joista selvittyämme Gunnar oli kalpea kuin lakana ja minä hiestä märkä.

Ja taas tässä vaiheessa tuli takapakkia kuvien kanssa, joten on parasta lopettaa ja rentouttaa mieltä esim. musiikilla.


Pe 1.1.2010

Kolaamaton luminen piha, kaunis pakkassää ja täysikuu ovat tämän illan puitteet.

Yritän ajatella positiivisesti, vaikka juuri nyt isot ja pienet asiatin heikossa kunnossa, hengitys oli raskasta ja ajoittain katkonaista. Syynä saattoi olla aamupäivän "saunotus".  Oli syy mikä tahansa hän on heikkokuntoinen.

Viime tiistaina kuolema vieraili hoitokodissa. Gunnar ja häntä iäkkäämpi mies ovat jo kuukausien ajan olleet pääsääntöisesti erotettuina toisista, he ovat olleet takkahuoneessa ja toiset salissa. Nyt Gunnar jäi yksin, ja nähtäväksi jää pääseekö hän toisten joukkoon.
Tämä hoitokoti on Espoon parhaita. Minkä arvoinen on yksilö Espoon huonoimmassa hoitopaikassa?

Pieniä ja ärsyttäviä solmuja on tietokoneen kanssa. 

Ei tämän uuden vuoden näin pitänyt alkaa!!!! 


Ma 28.12.09

Oikein kunnon talvikeleissä on joulua saatu tänä vuonna viettää. Omalta kohdaltani joulu noudatti viime vuoden kaavaa eli ei osto eikä valmistelupaineita. Viime vuonna oli flunssa, nyt on terveyttä, mutta mielipahaa.

Olin Gunnarin luona jouluaattona. Hän oli hyvin pirteä ja nauru oli herkässä. Joulupäivänä Bono oli mukana lattioita siivoamassa.

Vuoden viimeinen viikko on meneillään ja yllätyksekseni olen jonkinlaisessa odottavassa jännityksessä.
Onko jotakin odotettavissa, mene ja tiedä. Voihan jännitys johtua siitäkin, että olen tämän viikon Danielan hoitaja.

Merry Cristmas! - John Lennon

Gunnar jouluaattona   hymmyttömyydestä hymyyn  ja hymystä nauruun  Gunnar joulupäivänä   


Ti 22.12.09
Lumen ansiosta luonto on kaunis ja hiljainen. Aamupäivällä 10:55 peura ja kettu tulivat näköpiiriin samalla minuutilla, mutta en saanut niitä samaan kuvaan. Sitten yksi kuva eiliseltä ostosmatkalta Danielasta mummon olkapäiväillä. 
   Kettu kinoksen takana  Peura on ottanut ketun hajun  Daniela mummon olkapäillä Ison Ompun parkkihallissa
Pari juttua arvaamattomasta elämästä.
Eräänä heinäkuun alun iltana tuli odottamaton puhelu. Gunnarin vanha kaveri soitti.
Kerroin Gunnarin olevan hoitokodissa. Kysymys onko se ihan vihannes  oli yllättäols[13,10,]-->välin kysyn haluaako Gunnar tavata. Soittoa ei tullut. HS 20.8. oli kuolinilmoitus - k. 1.8.2009. 
Toissapäivänä hoitotoimien yhteydessä Gunnar hermostui ja sanoi lyövänsä minua. Vaihdoin puheenaihetta ja kysyin mikä olikaan sen nyrkkeilijä Gunnarin sukunimi. Bärlund, tuli kuin apteekin hyllyltä.


Ma 21.12.09. Pakkasta -8,1.

Tämä joulukuu on edeltäjäänsä huomattavasti kylmempi. 2008 meidän mittarissa korkein lukema oli -3,7 ja pakkasta oli kaikkiaan vain kolmena päivänä yli yhden asteen.

Viime viikkoina on tullut tavakseni lukea sanomalehdet viikon välein lauantaisin, Lauantain toivottujen levyjen soidessa taustymbols[13,10,]-->vuoksi, mutta nyt huomaankin ahdistuvani uutisten ja mielipiteiden takia.

SUURET IKÄLUOKAT. 1945-1950 syntyneet tuntuvat olevan syyllisiä asiaan jos toiseenkin. Tämä joukko, joka vaeltaa elämänsä läpi pullistumana yhteiskunnan putkistossa on saanut kunniakseen toimia vedenjakajana koettelemassa järjestelmän toimivuutta ja jälkeläistensä suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä elämää ja sen ilmiöitä kohtaan. Yksi heistä, joihin suuruus on vaikuttanut, on kunnallispoliitikko Osku Pajamäki. Hän kirjoitti kirjan Ahne sukupolvi ja se sai ilmestyttyään aikaan nettikirjoittelua, jonka sivutuotteena on muistitietoa myös sosiaali- ja terveydenhuollon kehityksestä. Faktatietoa löytyy linkistä Terveys ja terveydenhuolto Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.
Suuria ikäluokkia on ollut Suomen historiassa aiemminkin.

PEUROJA on pitkästä aikaa näkynyt pihalla. 
Luulin, että metsästyskausi on päättynyt, mutta kausi jatkuukin 31.1. asti. Metsästysajat ja rajoitukset 1.8.2009?31.7.2010.

Lopuksi muutama eilen otettu kuva Gunnarin huoneesta ja hänestä.
Gunnarin huoneen jouluinen ikkuna  Gunnar huoneessaan  Huone toisesta suunnasta


Ke 16.12.09  Aamun pakkanen on laskenut siedettävään -8 asteeseen ja päivä on ollut aivan erityisen kaunis ja keväisen tuoksuinen.

Lenkkipolulla pitäisi aina olla kamera mukana, mutta Ensimmäisessä palokärki, joka lehahti lentoon suuren muurahaiskeon hajotushommista. Toisessa Bono, joka ei lenkin lopulla yllätyksekseni ollutkaan mukana, vaan oli "mystisellä tavalla" kadonnut.  Kun huutelut ja viheltämiset eivät tuottaneet tulosta lähdimme kulkemaan tuloreittiä. Koira löytyi . Se makasi jonkin 
matkan päässä pellon perällä. Ennätin ajatella millä saisin sen kannetuksi kotiin, olettaen, että se oli satuttanut itsensä. Yllätyin, kun syy selvisi. Se oli jumittunut saatuaan toisen etutassunsa kaulapantaan.
Olin helpottunut, sillä alkumatkasta se oli jostakin syystä hiukan nilkuttanut.

Bono on tänään synttärisankari, 3 vuotta. Gunnarin kanssa etsimme innokkaasti netin kautta koiraa kesällä 2007. Tärppäsikin 23.7., kun tarjolla oli naapurin corgin kanssa jokseenkin samanikäinen uros Vaasassa. Kaupat tehtiin seuraavana päivänä ja  Rea ja Levi menivät 26.7 lentäen Vaasaan ja tulivat junalla koiran kanssa Helsinkiin. Kaulapanta oli edellisen emännän läksiäislahja Bonolle.


La 12.12.09. Jo päästiin lievästi miinuksen puolelle ja nähtäväksi jää mitä seuraa.Kaverukset, vaikka ei siltä näytä.

Olen koiraveijareiden kanssa kotona ja tunnen lievää yksinäisyyttä, ehkä pelkoakin, kun naapurit molemmin puolin ovat pois kotosalta.

Aiemmin päivällä tuli mieleeni, että olen jotenkin uusavuton mummo, vähän Puhahilkan mummon tyyliin, jolle tyttönen toi äidin lähettämän korin sisältöineen. Päivän mittaan asia tuli jollakin tasolla todistettua, kun ollessamme Rean kanssa aamupäivällä liikenteessä kerroin kää]-->juurikaan tule tarvitsemaan sen enempää hellaa kuin keittovälineitäkään) ja valmistavani ruokaa; oli alkanut tehdä mieli kalakeittoa. Kaupassa ollessamme luettelin tarvitsemiani aineita ja todennäköisesti Reassa heräsi kokki, koska hän totesi itsellään olevan kaikkea tarvittavaa. Niinpä, ennen vierailulle lähtöään, hän valmisti ja  toi minulle kattilallisen uskomattoman maukasta kalakeittoa. Kiitos, Rea! 


To 10.12.09 +1,2 astetta, mutta ensi viikolla on luvassa pakkasta!!!

Pimeä piha on ollut iltaisin oudon hiljainen, kun mäyrät ovat menneet talviunille. Huhti-toukokuussa on taas mahdollista kuulla niiden, välillä selkäpiitä karmivaa, ääntelyä.

Espoonlahden seurakunnassa on kirkkoherranvaalit tammi-helmikuun vaihteessa.
Sain runsas kuukausi sitten kutsun Hannu Pöntisen tukiryhmään ja niinpä nämä vaalit koskettavatkin minua tavallista enemmän ja yllättävälläkin tavalla. Tutustuessani ehdokkaaseeni ja lukiessani hakijoiden kotisivuja olen samalla joutunut tekemään syventävää matkaa itseeni; tällä kertaa lähinnä seurakuntatyön kautta ilmenneisiin vahvuuksiini ja heikkouksiini. Tämä matka alkoi äkkiarvaamatta  ensimmäisen ryhmätapaamiseni jälkeen ja se oli lyhyt ja vaikuttava kuin tähdenlento, mutta vahvisti ja virkisti, palautti tietoisuuteen, että on olemassa kaikenlaista elämää, johon voin olla osallisena. Tästä kiitos Hannulle, ja kiitos kirkkoherrallemme Mikko Tervoselle, joka antoi minulle monia mahdollisuuksia perustehtävän ohessa kartuttaa tietotaitoa ja hioutua kiinnostavien ja haasteellisten tehtävien parissa!


Ma 7.12.09 +-asteilla mennään, mutta ei vesisateessa kuitenkaan.

Sankarilta irtosi pieni hymyJuhlavissa merkeissä on sujunut kolme viimeistä päivää, kun perjantaina oli Gunnarin syntymäpäivä täytekakkuineen ja lauluineen hoitokodissa, lauantaina oli hoitokodin pikkujoulu, jossa meitä oli paikalla täysi tusina Gunnarin kanssa, ja eilen olimme Levin kanssa kotikirkon Itsenäisyyspäivän messussa, jota edelsi lipunnosto.

Viime aikoina on usein tullut mieleeni Gunnarin olemus pihapiirissä (ja kotonakin) aikana, jolloin emme 'tienneet tulevasta mitään'. Minun muistikuvissani hän oli ikiliikkuja, jolla oli aina jokin projekti meneillään. Myös sairauden aikana sama toimeliaisuus jatkui, mutta sairauden tuomin rajoituksin. Muistaessani hänet vireänä toiminnan ihmisenä virkistyn ja tulen iloiseksi eletystä elämästä, sen hyvistä hetkistä. Muistaminen tuo hänet läsnä olevaksi, antamaan esimerkillään voimaa ja mielihyvää, kannustamaan reippauteen ja otteellisuuteen.
Marraslunta 24.11.08
Tänään oli taas kokonainen päivä tehdä mitä mieleen juolahtaa. Mieleen juolahti mennä pyörälenkille Bonon kanssa ja mitata matkalla lankku, joka toimittaa eräällä lenkkipolulla veden ylittävän, mutta jo epävakaan, sillan virkaa. Kotiin palattuamme innostuin etsimään tarvittavaa yli 5 metrin lankkua puuvajan taakse kootusta rakennustarvikekasasta, ja samalla tuli siistittyä vajantausta.

Tämä lumeton ja leuto talvipäivä oli vallan mainio pitkälle ulkotyörupeamalle. Viime vuonna lunta tuli jo 22.11. alkaen muutaman päivän ajan ja lumitöitä sai tehdä oikein olan takaa, mutta suuresta määrästä huolimatta maa oli valkeana vain viikon.


To 3.12.09 ? Tämän aamun pakkasasteet poikkesivat edellisen kolmen vuoden lämpöasteista: 09/ -1,9, 08/+5,5,07/+2,9,06/+6,9.

Viime maanantaina alkoivat yhteiset aamulenkit Annen ja koirien kanssa, joissa oli parin viikon sairauslomakatkos ja tänään on pitkästä aikaa ensimmäinen kokonainen vapaapäiväni. Eilen päivä alkoi metsälenkillä klo 6:30 (vakioaika arkena), sitten leipäkeikalle ja vaatevarastolle, keskipäivällä taukoa ja iltapäivärupeama 13.45-18.30, joka sisälsi mm. parituntisen hoitokodissa.
Jouluikoni Gunnarille
Viimeisen runsaan kuukauden aikana Gunnarin tila on edelleen heikentynyt, mutta päivärytmi on vakiintunut. Aamutoimien jälkeen hänet siirretään pyörätuolissa tai kahden hoitajan avustamana kävellen huoneen läheisyydessä olevaan takkatilaan, jossa hän ruokailee ruokalajista riippuen itsenäisesti tai avustettuna. Ruokailun jälkeen on lepohetki omassa vuoteessa, jota sävyttää radiosta tuleva taustaääni - nyt Toivontuottajien jouluradio. Tätä kirjoittaessani huomaan, että en tiedäkään miten päivä kokonaisuudessaan, ja varsinkin ilta, hoituu. Tiedostan tämän puutteen johtuvan ainakin osittain vaikeudestani kohdata Gunnarin päivittäinen yksinäisyys ja valtava yksinolon määrä sen syvyydestä puhumattakaan.
Kaikissa hoitotoimissa oman poikkeavuutensa tuo kunkin hoitajan tapa hoitaa rutiinit, ne päivittäiset pakolliset tapaamiset. Ilokseni
Raimo Sulkava ollessaan luennoimassa toi esille hoitavien käsien otteen merkityksen asukkaalle tunnetasolla.

Huomenna Gunnar täyttää 68 vuotta. Halusin jo etukäteen ilahduttaa häntä, mutta kyllä harmitti huomatessani perillä, että olin unohtanut kotiin juuri käyntiä varten aamulla hankkimani jouluikonin. Kerroin, että tulen perjantaina. Samaan aikaanko, hän sanoi yllätyksekseni!


Ti 1.12.09 - loppusyksy on ollut muutaman edellisen vuoden tavoin leuto ja sateinen

Näillä kotisivuilla on ollut pitkähkö katkos.

Ensin tuli troijalainen (hieno nimi tässä tapauksessa ikävällä asialla). Sunnuntaina 25.10. kone alkoi herjata työskentelyä ja syyksi paljastui tietokonevirus, troijalainen. Siitä asti olo on ollut kutakuinkin murheellinen tai ainakin harmillinen, tottumus kun on toinen luonto. Olin oppinut purkamaan tuntojani koneen ja kotisivujen välityksellä.
Koneelle tullut virus on ollut iso haitta ja harmillista, paitsi koneen käyttäjälle, myös tekniselle tuelle, joka parhaansa mukaan on pyrkinyt repimään aikaa koneen puhdistukseen. Ohjelmat jouduttiin uusimaan. Osa ohjelmista on minulle uppo-outoja ja outoudessaan vastenmielisiä; niistä puuttuvat ne tutut ja mieltä ilahduttavat yksityiskohdat, jotka ovat tuoneet mutkatonta mukavuutta työskentelyyn.

Sitten tuli sairauskierre. Luulen, että oma flunssani sai alkunsa palelemisesta rokotusjonossa. Kahden tunnin ulkona olon jälkeen olin perusteellisen kylmissäni ja kahden päivän kuluttua kuumeessa vuodepotilaana. Malttamattomuus jättää sovitut tehtävät odottamaan johti siihen keuhkoputkentulehdukseen, joka viimein ajoi minut lääkärille. Taas hämmästyin kohdallani, miten vaikeata on lähteä ajoissa hakemaan asiantuntijan apua ja miten suuri helpotus siitä lopulta on. Sairaus kesti aktiivisena kaksi viikkoa, nyt kolmannella viikolla tunnen olevani kunnossa, tai ainakin melkein. Myös naapureilla molemmin puolin on ollut, ja on, sairautta. Ei välttämättä kuitenkaan tätä ajankohtaista sikainfluenssaa.

Sairastaessa, ja miksei muutenkin ajoittain, mieleen tulee ajatus miten työssä ollessani ja Gunnarin ollessa kotona panokseni oli tarpeellinen ja arvokas. Molemmissa tiloissa sain elämiselle mielekästä kaikupohjaa hyvässä ja pahassa. Vastaavasti nyt tunnen olevani merkityksetön (mutta en vielä riippa). Yksinäisyys ja tarpeettomuus ruokkivat toisiaan. Ennalta ei voi tietää miten pitkän ajan ottaa yksinäisyyteen pakotetun sopeutuminen tai riittääkö siihen mikään aika.



Sivun alkuun